Liberalerna är kritiska till förslaget om höjda tomträttsavgälder, eftersom de anser att det skulle leda till för höga månadsavgifter i innerstan. Foto: TT

Markhyrorna höjs – lägenhetsägare får ta smällen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad förväntas höja markavgifterna för de som bor i hus som står på stadens mark. För en normlägenhet på 77 kvm i innerstan blir höjningen 1.250 kronor per månad.

Det är tomträttsavgälder som exploateringskontoret föreslår ska höjas. Varje år får Stockholms stad in nästan en miljard kronor i intäkter från markavgifter. Men avgifterna har inte höjts sedan 2004. Avgiftshöjningen gäller endast de bostadsrätter i Stockholm som inte äger marken som huset står på.

Förslaget som politikerna nu ska ta ställning till skulle innebära att den mark som stigit mest i värde också får den högsta avgiftshöjningen. Tomter som ligger sjönära ska dessutom höjas ytterligare 15 procent.

Höjda markhyror i Stockholm

Höjning med 1.250kr/månad

I ett räkneexempel som exploateringskontoret lyfter fram höjs månadsavgiften för en lägenhet som är 77 kvadratmeter i innerstan med 1.250 kronor/månad. En liknande lägenhet i Skärholmen kommer få en höjning på 20 kronor/månad medan en lägenhet i Tensta får en sänkning med 100 kronor/månad

Den 14 april kommer exploateringsnämnden att ta ställning till beslutet. Då visar det sig hur de politiska partierna ställer sig till förändringen. Därefter kommer kommunstyrelsen sannolikt att skicka vidare förslaget på remiss till intressenter. Ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige kan inte väntas ta förrän långt senare i år.

L: Inte acceptabelt

Socialdemokraterna vill under tisdagen inte uttala sig i hur de tänker rösta. Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden säger till SVT att det är för tidigt säga hur man ställer sig till avgiftshöjningen. Inte heller miljöpartiet har tagit ställning till förslaget, men skriver på twitter att de ”inväntar svar från remissinstanserna”.

Liberalerna däremot tar tydlig ställning i frågan.

– Vi tycker att det blir fruktansvärda höjningar för personer med normala inkomster i innerstaden. Vi anser inte att det är acceptabelt. Vi vill inte ha ett sådant Stockholm där det bara är de med stor plånbok som bor i innerstaden, säger Abit Dundar (L) som är gruppledare i exploateringsnämnden.

Stockholms stad behöver ju bygga fler bostäder, är inte detta ett bra sätt att få in dessa pengar?

– Visst behöver det byggas bostäder men det är inte rimligt att de personer som har normala inkomster och bor i innerstaden ska betala detta.

SVT Nyheter Stockholm har försökt nå exploateringskontorets avdelningschef för en kommentar men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda markhyror i Stockholm

Mer i ämnet