– Det börja svida lite mycket, men vi är ju två med två inkomster så det kan gå, säger Solveig Wallblom. Foto: SVT

Chockhöjning av markhyror för småhus

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om höjda avgifter för dem som äger hus på kommunal mark väckte mycket reaktioner när det kom i april, det innebär nämligen kraftigt höjda avgifter i många områden. Nu visar det sig att Stockholms stad dessutom räknat på gamla siffror, och att höjningen i verkligheten blir ännu högre.

– Skulle jag bo här ensam så hade jag redan nu letat efter någon annanstans att bo, säger Solveig Wallblom som har bott i sitt hus i Sköndal sedan 80-talet.

Den lilla villan har varit Solveig Wallbloms hem i 30 år. Nu vill Stockholms stad kraftigt höja hyran för marken som deras hus står på om majoritetens förslag går igenom. För Solveig Wallblom och hennes sambo skulle det innebära en extrakostnad på 10.000 kronor per år. Solveig berättar att deras avtal för marken går ut och ett nytt avtal börjar gälla 2019.

Höjda markhyror i Stockholm

– Det börja svida lite mycket, men vi är ju två med två inkomster så det kan gå. Men ser vi att det inte funkar så får vi flytta, säger Solveig Wallblom.

Upp till 18.500 kronor per år

I april föreslog politikerna en höjning av markhyran för de som äger hus på kommunal mark. Det berör bland annat 5.500 småhusägare som enligt kommunens beräkningar skulle betala knappt 3.500 kronor per år och drygt 160 småhusägare skulle betala maxbeloppet på 18.000 kronor per år. Men nu visar det sig att Stockholms stad har räknat på gamla siffror och att beräkningar som görs på 2015 års värden ger högre höjningar för många fler husägare.

Staden räknat fel

Nu är föreningen Villaägarnas riksförbund är starkt kritiska till förslaget. De menar att Stockholms stad har räknat fel och att politikerna inte har haft konsekvenserna klara för sig när det fattade beslutet. 

– Vi inser att Stockholms stad har utgått från gamla taxeringsvärden. En höjning på 18.000 det är tufft, säger Lena Södersten på Villaägarnas riksförbund.

Men är det inte rimligt att man betalar för marken som är värd väldigt mycket pengar?

–Det är klart att man betalar för marken och det gör man ju. Men det är inte rimligt att höjningarna kommer så drastiskt.

Marknadspriser

Exploateringsnämnden ordförande Jan Valeskog (S) säger att man kommer ta hänsyn till att siffrorna inte varit de senaste, men han menar att en höjning är nödvändig.

–Det ska avspegla marknadspriset, för de här pengarna används. De är en förutsättning för att kunna bygga nya bostader, säger han.

Men Solveig Wallblom är oroad över höjningen både för hennes och grannarnas del.

– Om man tittar på den här gatan så är det mycket småbarnfamiljer som nyligen har köpt sitt hus och där tror jag det blir väldigt jobbigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda markhyror i Stockholm

Mer i ämnet