Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Höjd tomthyra sänker värdet på bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i exploateringsnämnden röstade ja till höjda markhyror i staden. Nu riskerar kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Stockholms stad att falla.

När Stockholms stad förändrar markavgiften för de som bor i hus som står på stadens mark så kan månadsavgiften för en lägenhet som är 77 kvadratmeter i innerstan höjas med 1.250 kronor i månaden. Men enligt statistik som SvD Näringsliv har tagit fram så handlar det inte bara om avgiftshöjningar utan också om risk för kraftigt värdefall på bostäderna.

Kvadratmeterpriset kan sjunka

Priset på bostadsrätter med låg avgift är oftast mycket högre. De bostadsrättsföreningar som nu får höjd månadsavgift riskerar därför ett prisfall. Enligt SvD Näringsliv kan det röra sig om så mycket som ett prisfall på 10.000 kronor per kvadratmeter. En trea kan tappa över en halv miljon kronor i värde.

Höjda markhyror i Stockholm

Markavgifterna har inte höjts sen 2004. Exploateringsnämndens ordförande, Jan Valeskog (S) vill att intäkterna ska användas för att bygga fler hyresrätter med rimliga hyror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda markhyror i Stockholm

Mer i ämnet