Foto: SVT

Dyrare för villaägare med tomträtt

Uppdaterad
Publicerad

Stora avgiftshöjningar väntar för villaägare som inte äger sin tomtmark. Orsaken är de nya taxeringsvärdena för 2018, enligt en prognos som Statistiska Centralbyrån tagit fram, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I runt 50 kommuner finns drygt 40.000 villaägare som hyr sin villamark av kommunen. Hyran, som ofta gäller under längre perioder, baseras på marktaxeringsvärdet. När markvärdet nu stigit på en del håll blir avgiftshöjningen ett faktum.

– Som tomtägare får man räkna med höjningar men det är omöjligt att inse vilka höjningar det blir. Det brukar ta både kommunpolitiker och villaägare på sängen. Det här är den största höjningen på tio år och det kommer att slå hårt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, till Ekot.

Höjda markhyror i Stockholm

Näst högst höjning i Stockholm

I SCB:s prognos för taxeringsåret 2018 får Hallstahammar med sina 600 tomträtter störst höjning, med 42 procent. På andra plats hamnar Stockholm, som har en höjning på 39 procent att vänta för sina 5.500 tomträtter.

Läs mer: Chockhöjning av markhyror för småhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjda markhyror i Stockholm

Mer i ämnet