Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige är någon form av transitland” – hör Stefan Granath på Tullverket berätta om beslaget och hur narkotikasmugglingen i Sverige har utvecklas. Foto: SVT

Tullchefen bekräftar: Kan vara största beslaget hittills

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan gjordes ett narkotikabeslag i Norviks hamn i Nynäshamn. Tester har gett utslag för kokain och enligt uppgifter till SVT handlar beslaget om totalt omkring 1,4 ton.

– För bara fem till tio år sedan var det väldigt ovanligt med beslag på bara 100 kilo, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket.

Polisen uppskattar värdet till ett miljardbelopp på gatan.

– Om det är så stort som vi tror är det ett av de största beslagen Tullverket någonsin har gjort, säger Stefan Granath.

Norviks hamn, där beslaget gjordes, är en hamn med en stor internationell containertrafik. Att det sker där skulle kunna bero på logistiska skäl, enligt Stefan Granath.

– Men det brukar vara så att om vi blir framgångsrika på en ort så täpper vi till smugglingen där. Men då upphör den inte helt utan då skjuter vi problemet till ett annat ställe.

Enligt Tullverket har man sett vissa utländska grupperingar som via Sverige tar narkotika till södra Europa samtidigt som Sverige alltid har varit en form av transitland för narkotika till Norge och Finland.

Tullverket: Volymen har ökat drastiskt

Men Stefan Granath beskriver utvecklingen de senaste åren som oroväckande.

– Tullverket har gjort större och större beslag och volymen har ökat väldigt drastiskt. För bara fem till tio år sedan var det väldigt ovanligt med beslag på bara 100 kilo.

Men trots att det genomförs kontroller runt om i Sverige dagligen fortsätter narkotika att ta sig förbi kontrollerna.

– Tullverket kommer nog aldrig heller kunna kontrollera bort det här för flödet är alldeles för stort. Vi behöver stärka underrättelseverksamhet för att få en större träffsäkerhet.

Sex personer sitter häktade misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott efter tillslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.