Stockholms län fick stora problem i samband med stormen Alfrida. Foto: TT

Tusentals elnätskunder utan ström i helgen

Publicerad

Tusentals elnätskunder i Stockholms län är fortfarande utan ström. Värst drabbade är Vattenfalls kunder där drygt 19 300 hushåll är drabbade.

Drygt 2 100 av Eons elnätkunder är fortfarande stömlösa. Av Eons kunder så är Österåker den kommun som är värst drabbad, där saknar 1 700 hushåll ström. Anders Klemedsson, regionchef syd, tror inte att man kommer lyckat lösa problemen under fredagen.

Eon: Kunden får avdrag på fakturan

– Vi har en förhoppning om att det inte ska vara fler än 500-1000 drabbade hushåll ikväll. De som sedan är kvar jobbar vi med i oförminskad styrka under helgen, säger Anders Klemedsson, på Eon.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Han fortsätter:

– Vi prioriterar de fastboende, fritidshusen får vänta.

Hur blir hushållen kompenserade för problemen?

– Vi kan läsa av elmätaren för att se hur länge avbrottet har varat. Kunden behöver inte höra av sig till oss, utan det sker ett avdrag på fakturan med automatik, säger Anders Klemedsson.

Ellevio: Strömmen tillbaka under dagen

Hos Ellevio är det 460 kunder som är utan ström. Värst drabbat är norra Vallentuna där där stormen ställt till med stora skador. Under dagen fortsätter arbetet med att tröja träd, byta stolpar som gått av samt linavbrott.

– Prognosen för när all högspänning ska vara tillbaka är klockan 16.00 idag. Därefter kan enskilda hushåll fortfarande ha problem med mindre störningar. Om man har problem kan man alltid ringa in till oss, säger Marcus Lindgren, vid Youcall, svarsservice för Ellevios presstjänst.

Värst för Vattenfalls kunder

Värst drabbade är Vattenfalls kunder där 19 300 hushåll i Stockholms län står utan ström. Här är prognosen desto dystrare. Under torsdagseftermiddagen meddelade elnätsbolaget att kunder i de värst drabbade områdena kan få vänta i upp emot en vecka på att få tillbaka strömmen. Roslagskusten är värst drabbad.

De av Vattenfalls kunder som drabbas hårdast av strömavbrottet kan begära ersättning från kraftbolaget för bland annat hotellkostnader.

– Men vilken ersättning som utgår avgörs från fall till fall, kunderna måste först ringa kundtjänst, säger Mikael Björnér, pressansvarig.

Dina rättigheter vid elavbrott

Om ett oplanerat avbrott inträffar och varar minst 12 timmar i en följd har du enligt ellagen normalt rätt till avbrottsersättning. Avbrottsersättningen betalas automatiskt, oftast som ett avdrag på din elräkning.

Ersättningen är då 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 1000 kronor. Storleken på ersättningen ökar sedan i trappsteg med 25 procentenheter, eller minst 1000 kronor, per varje påbörjad 24-timmarsperiod.

Skadestånd

Du kan också ha rätt till skadestånd vid strömavbrott. 

För att få skadestånd krävs inte, till skillnad från rätten till avbrottsersättning, att avbrottet har varat viss tid. Du kan även vid ett kort avbrott vara berättigad till skadestånd om något till exempel har gått sönder. 

För att begära skadestånd ska du dokumentera skadan och kontakta ditt elnätsföretag för att begära ersättning.

Källa: Energimarknadsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet