På flera platser runt om i Mellansverige syns nedrivna kraftledningar. Foto: Ronny Byström, Vattenfall

Mardrömsbeskedet: Strömmen kan dröja en vecka till

Uppdaterad
Publicerad

Upp till en veckas väntan på att få strömmen tillbaka. Det dystra beskedet kom Vattenfall med på torsdagseftermiddagen. Fortfarande är omkring 30 000 kunder hos bolaget utan el i landet.

Upp emot 30 000 kunder hos Vattenfall är fortfarande utan el i landet efter stormen Alfridas framfart. Och under torsdagen har kraftbolaget inventerat de drabbade områdena i Mellansverige – där stormen slog till som värst.

I Uppsala län och längs Upplandskusten är det fortsatt omkring 3 000 hushåll som är utan el. I Stockholms län och längs Roslagskusten är det omkring 23 000 hushåll.

– Tyvärr är läget värre än befarat. Det är väldigt mycket träd på ledningarna och knäckta och omkullvälta stolpar – det kommer att ta tid att bygga upp elnätet igen, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall.

Farligt arbete går långsamt

Förutom att förödelsen ute i skogarna är mer omfattande än man trott tar arbetet tid på grund av att det är farligt. Mörkret och oländig terräng gör att teamen ute på fältet måste vara väldigt försiktiga.

– Träd som ligger och balanserar på andra träd och på ledningar är riskfyllt, och det spelar roll för hur snabbt vi kan jobba, säger Mikael Björnér.

Hoppas på förståelse

Vad har du att säga till de kunder som nu kan få vänta i upp till en vecka till?

– Vi beklagar och har full förståelse för att kunderna känner irritation och frustration, men vi hoppas på förståelse – det tar tid, men vi måste tänka på medarbetarnas säkerhet.

Vilka tillfälliga lösningar kan sättas in för de värst drabbade kunderna?

– Det vet jag inte, vi sitter i ett möte om det så jag kan inte kommentera det ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.