Håkan Forsberg värmer sig med värmeljus. Nu ska han försöka dra i gång ett bensinagregat så att inte frysvarorna tinar. Vid 18.30-tiden var cirka 4 000 av Vattenfalls kunder i länet utan ström Foto: SVT/Privat

Strömlösa: ”Bara att vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Åker till släktingar för att värma sig, nyttjar grannens handpump för att få upp vatten och försöker få i gång det bensindrivna elverket för att rädda frysvarorna. De strömlösa i länet ställs på prov.

På onsdagskvällen var det flera tusen i länet som fortfarande saknade ström. Ett område som drabbats är Hållnäshalvön i Tierps kommun.

– Det har varit mörkt ända från Ängskär och in till Skärplinge, säger Björn Eriksson när SVT Nyheter når honom på mobilen.

Han ska hämta ett barnbarn, för att sen åka tillbaka till Ängskär.

Hur klarar du dig?

– Jag har vedpanna och kan ackumulera värme. Grannen har en gammaldags brunn som jag kan låna. Men det är inte alla som har det så, säger Björn Eriksson.

Mest orolig är han för att det inte ska gå att ringa. Kopparledningen har tagits ner, och enligt Björn Eriksson är det lite si och så med mobiltäckningen.

Flera som vi pratar med har sökt sig till vänner och bekanta som har ström, men inte Håkan och Margareta Forsberg i Göksnåre, en knapp mil sydväst om Ängskär.

Strömmen försvann

– 02.00 natten till onsdag försvann strömmen. Det är bara att vänta, säger Håkan Forsberg där han sitter vid köksbordet med värmeljusen som sällskap.

17 grader har de i huset. Mest orolig är familjen för frysvarorna.

– Jag har ett litet elverk som går på bensin, men det har inte varit i gång sen 2000. Då var vi utan ström i fyra dygn.

Han berättar om ett mindre plockepinn på vägarna, och att det är lite ”trixigt” att köra.

Margaretha Forsberg ringer upp och vi pratar lite om bilden hon ska ta.

Hur går det för dig?

– Vi klarar oss med att elda ljus, men utan tändstickor hade det inte gått så bra.

När artikeln är färdigskriven (18.39) meddelar Vattenfall att man har 15 pågående avbrott och att 3 157 kunder är berörda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet