Foto: Tomas Oneborg / TT

Tusentals utan el: ”Kan få vänta tills morgondagen”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals av Vattenfalls kunder i länet har fått klara sig utan el under onsdagen, och det dystra beskedet från Vattenfall är att det kan hålla i sig tills klockan 18 imorgon.

Stormen Alfrida drog in under onsdagsnatten och många vaknade utan ström. På många håll i länet har träd fallit ned över ledningarna.

– Det har varit det största problemet, sen har vi inte kunnat reparera direkt på grund av blåsten, det har varit för farligt för personalen, säger Mikael Petrovic Wågmark, på Vattenfalls pressjour.

Personal på Vattenfall har flugit runt under dagen på olika platser i länet för att försöka få tillbaka strömmen, på vissa ställen har det varit svårare än andra.

– Vid kusten har det varit tufft. Det finns öar ute i skärgården som vi inte riktigt kan ta oss till på grund av vädret, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Kan få vänta tills imorgon kväll

Vattenfall uppger att man kommer att fortsätta försöka ta sig runt till alla platser som man kan ta sig till med bil under kvällen. Men att flyga kommer inte att gå under natten.

– Tyvärr så får man räkna med att det här kan ta tid. Vi har en generell tid där vi tror att allt kan vara reparerat och klart, och det är vid 18-tiden imorgon, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Hur många är strömlösa i länet?

– Det är 3165 kunder som inte har ström, säger Mikael Petrovic Wågmark runt 16.30-tiden under onsdagen.

På Vattenfalls avbrottskarta kan du i realtid se vilka områden i länet som fortfarande är drabbade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.