Arif från Afghanistan demonstrerade i dag. Foto: SVT

Tusentals i protest mot utvisningar av afghanska barn

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen arrangerade rörelsen #vistårinteut demonstrationer på 15 orter runtom i landet i protest mot att ensamkommande flyktingbarn avvisas till Afghanistan.–Vi protesterar mot detta omänskliga i att de kränker våra rättigheter, säger Arif från Afghanistan, en av demonstranterna på Sergels torg i Stockholm.

”Det finns ingen framtid för oss om vi utvisas till Afghanistan”, står det på ett av plakaten som svajar över folkmassan som samlats i höstrusket på Sergels torg. Många av demonstranterna började tåga in mot torget redan på förmiddagen och har gått ända från Tumba utanför Stockholm.

– Jag uppskattar att det kan vara fler än tusen personer som har samlats här vid Sergels torg för att demonstrera, säger SVT:s Oskar Jönsson som rapporterade från demonstrationen och vittnar om en upprörd stämning.

– De uttrycker sitt missnöje med att man skickar unga personer mot deras vilja till ett land där mänskliga rättigheter inte upprätthålls.

Inför demonstrationerna var det redan en upprörd stämning på nätet. Invandringskritiska grupper uttryckte sitt missnöje för demonstrationerna och på Stockholmsdemonstrationen var det stor polisnärvaro.

”Vi hoppas att Sverige ska bry sig om våra liv”

En av de många demonstranter som tog sig till Sergels torg var Arif som kom till Sverige från Afghanistan för två år.

– Vi protesterar mot detta omänskliga i att de kränker våra rättigheter. Vi tror och önskar att Sverige och de europeiska länderna ska tänka på oss och bry sig om våra liv, berättar Arif.

Han bär en tröja där det står: ”Skicka inte hem mig, jag vill inte dö”.

– Jag ser inget liv för mig i Afghanistan. Och det är samma med de andra killarna här. Många blir psykiskt sjuka av stressen de här dagarna, säger han.

Kräver: Följ barnkonventionen

Nätverket #vistårinteut som består av pedagoger, jurister, präster, psykologer och andra som arbetar med ensamkommande flyktingbarn var en av initiativtagarna till demonstrationen. Liknande manifestationer ägde rum på 14 andra orter runt om i Sverige. Det är tänkt att fler demonstrationer ska under de närmaste dagarna i fem andra städer.

#vistårinteut skriver i ett pressmeddelande att de är kritiska till det nya återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan.

De kräver bland annat att Sverige ”återgår till att följa barnkonventionen”, ”slutar tvinga barn i asylprocessen att bevisa sin ålder för att få skydd”, ”stoppar inhumana tvångsavvisningar”, ”inför humana asyllagar” och ”bara skriver återvändandeavtal med säkra mottagarländer”.

Demonstrationen pågick ända fram till femtiden på eftermiddagen. Men ingen beslutsfattare fanns på plats för att svara på kritiken eller som kunde försvara politiken bakom besluten..

Ministern i Agenda

Vad svarar regeringen ungdomarna som insett att risken att utvisas blivit större?

I söndagens Agenda intervjuas migrationsminister Morgan Johansson (S).

Agenda sänds söndag 23 oktober klockan 21.15 i SVT2 och i SVT Play. Titta i efterhand? Klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.