Foto: SVT

Nu ska tusentals kommunanställda utbildas i extremism

Publicerad

Under hösten ska omkring 1.700 tjänstemän i Stockholms stad gå en kurs för att öka kunskaperna kring våldsbejakande extremism. Tanken var först att 3.000 skulle utbildas men så blev det inte.

– Vi behöver absolut uppdatera och utveckla kunskaperna inom detta ämne. Tidigare har vi haft en del kurser och föreläsningar, men inte i den här omfattningen, säger Christina Kiernan, Stockholms samordnare mot våldsbejakande extremism.

Syftet med kursen är att höja kompetensen hos medarbetare och utveckla arbetet inom området. I september sade samordnaren till SVT Nyheter Stockholm att staden skulle ha 3 000 utbildningsplatser under hösten, men det har nu ändrats till 1 700.

– Det var förhoppningen, men det var inte möjligt av olika anledningar. Vi har 2 400 platser, och över 1 700 har anmält sig.

Får en grundläggande förståelse

Utbildning riktar sig mot tjänstemän, chefer och beslutsfattare inom Stockholms stad. 

SVT får inte vara med på kursen, men enligt Christina Kiernan får kursdeltagarna en grundläggande förståelse för problematiken och de tre extremistmiljöerna. I utbildningsmaterialet står det att man bland annat går igenom radikaliseringsprocessen, rekrytering och konkreta fall i Sverige.

Tre timmar lång kurs

Kursen är på tre timmar, och föreläsare är journalisten Magnus Sandelin, som har en mångårig erfarenhet inom ämnet. Varje utbildningstillfälle kostar 12 000 kronor, och totalt ska åtta föreläsningar hållas under hösten.

Räcker det verkligen med tre timmar?

– Det räcker för vissa. Det beror på vad man jobbar med. För nästa år finns det en plan för en fortsatt utbildning och fördjupning för de som kommer i direktkontakt med problematiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer