”Stoppa försäljningen av gamla Karolinska” lämnade idag över 9 000 namnunderskrifter till Paul Lindquist (M) fastighets- och investeringslandstingsråd i Stockholms län.

9000 underskrifter mot försäljningen av gamla Karolinska

Publicerad

Stoppa försäljningen av gamla Karolinska universitetssjukhuset, det kräver Stockholms läkarförening och Karolinska läkarföreningen, och lämnar över en protestlista till landstinget efter ett upprop på Facebook.

– Det är tio år sedan man först beslutade om försäljningen av Karolinska, och Stockholm har vuxit med en halv miljon människor sedan dess. De siffror man hade då stämmer inte med hur det ser ut idag. Sjukvårdsplaneringen är tio år gammal, säger Iva Gunnarsson överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

9000 namnunderskrifter

I dag lämnar Stockholms läkarförening och Karolinska läkarföreningen in en protestlista med 9.000 namnunderskrifter till Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd i Stockholms län, en lista med namn både på sjukhuspersonal och vanliga stockholmare.

– Vi protesterar mot att gamla Karolinska ska säljas. Vi behöver fortfarande de här lokalerna. Vi har inte kontorslokaler i nya Karolinska och det är en hel del som inte fungerar där och som saknas, säger Iva Gunnarsson.

Vill att försäljningen bordläggs

Det var i slutet av förra veckan som läkare och läkarföreningar startade ett upprop på Facebook mot försäljningen av den gamla sjukhusbyggnaden och på några dagar har gruppen samlat in tusentals namn. Men det är i sista sekunden, imorgon fattar landstingsfullmäktige beslut om försäljningen av byggnaden som rymmer gamla Karolinska universitetssjukhuset.

Affären ska vara landstingets största och sjukhuset ska byggas om till bostäder.

– Det är en brist på vårdplatser i Stockholm och gamla Karolinskas lokaler behövs i Stockholm. Det är bra och välfungerande lokaler med kulvertförbindelser. Istället får man nu bygga nytt. Vi vill att försäljningen bordläggs av landstingsfullmäktige, säger Iva Gunnarsson.

Men Paul Lindquist (M)  investerings- och fastighetslandstingsråd menar att gamla Karolinska inte räcker till.

– För tio år sedan gjordes bedömningen att det skulle kosta åtskilliga miljarder att rusta upp gamla Karolinska och då skulle det ändå inte vara de moderna lokalerna som behövs för en vård i världsklass. Vi fullföljer den plan som togs för tio år sedan, säger Paul Lindquist (M)  investerings- och fastighetslandstingsråd.

Planen: att hyra tillbaka sjukhuset

Om försäljningen av gamla Karolinska går igenom kommer landstinget att hyra byggnaden av köparen, fastighetsfonden Niam AB. Tidigare har det uppgetts att detta skulle kosta landstinget en miljard fram till 2020, men enligt Moderaterna är den korrekta summan 324 miljoner kronor.

Landstinget planerar även fler försäljningar av sjukhus, bland annat Bromma sjukhus, Sabbatsbergs sjukhus och Jakobsbergs sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet