– Jag har jobbat tjugo år i min 1600 kvadratmeter stora trädgård ändå blir jag aldrig klar, säger Lotta Lundqvist som medverkar för andra gången. Foto: SVT

Tillfälle att se grannens trädgård – nu välkomnas allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det återigen dags för Tusen trädgårdar att samla trädgårdsentusiaster över hela landet. Då öppnas privata och offentliga trädgårdar.
– Det är roligt att möta likasinnade som har ett stort odlingsintresse, säger Lotta Lundqvist från Täby som är en av dem som öppnar sin villaträdgård för beskådan.

Arrangemanget Tusen trädgårdar hålls vartannat år med hjälp av tusentals trädgårdsentusiaster som visar upp sina trädgårdar för allmänheten. Arrangörer är Riksförbundet svensk trädgård, Studiefrämjandet och trådgårdsjournalisten Gunnel Carlsson. I år är det tioårsjubileum.

– Tanken med det här är att ge inspiration och kunskap till både nybörjare och entusiaster, säger Anna-Karin Fallheden som är kommunikatör på Riksförbundet svensk trädgård.

-Stockholm är ett av de områden i landet där det finns stort utbud på grönskande oaser att besöka, säger Anna-Karin Fallheden, kommunikatör Riksförbundet för Svensk Trädgård. Foto: SVT

Variation på trädgårdar

Vill man hitta privata villatomter, stadsodlingar, slott och kyrkogårdar i sitt område kan man använda gps-kartor där platserna är beskrivna på webben. 

– Det är gratis att gå och titta. De som som medverkar gör det ideellt och alla har anmält sig frivilligt, säger Anna-Karin Fallheden.

Årets arrangemang kommer att anpassas efter rådande regler från Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer