Ebbas tidigare klasskamrater och hennes mamma läser igenom bidragen till novelltävlingen. Foto: SVT

Två år efter terrorattacken – Ebbas spökhistoria ska få ett slut

Uppdaterad
Publicerad

11-åriga Ebba Åkerlund som dog vid terrorattacken i Stockholm älskade att skriva. Men många av hennes historier blev aldrig färdiga. Nu ska en av dem få ett riktigt slut, i en novelltävling. Vinnaren ska utses av en väldigt speciell jury. Lilla Aktuellt har träffat dem.

– Ebba älskade att skriva. Hon hade alltid skrivhäfte och böcker med sig i väskan, berättar Ebbas mamma Jeanette Åkerlund.   

– Jag hittade en massa berättelser som Ebba hade skrivit och nästan inga av dem är färdigskrivna. Och då hade jag lust att göra någonting fint med dom.

Novelltävling avgör sagans slut

Eftersom Ebba läste tidningen SvD junior kontaktade Jeanette dem. De gillade idén med en novelltävling. Det är Ebbas historia Spökhuset som nu ska få ett slut. 1400 bidrag har kommit in från barn i hela Sverige.  

– Alltså de texter som jag har läst nu, det är så likt henne. Vissa delar är exakt så som hon hade skrivit, berättar Ebbas kompis Hella.  

Ebba och hennes kompisar älskar Fem-böckerna och de var ett gäng på just fem. Nu är de bara fyra kvar. Det är de, tillsammans med Ebbas mamma, som ska välja ut vilken historia de tror att Ebba hade gillat bäst. Finalbidragen finns att läsa på Svd Juniors sajt och på söndag kommer vinnaren koras när det hålls en minneskonsert för att hedra Ebba. 

Se och hör i klippet ovan om vad det är för känslor som kommer fram när de läser fortsättningen på Ebbas historia Spökhuset.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.