Tre personer plockades upp ur vattnet och fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. Under fredagskvällen meddelade polisen att två av dem avlidit. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Två dog i dykolycka i Värmdö – utredningen läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

I januari i år avled två personer i en dykolycka i Värmdö kommun. Polisen har utrett händelsen som vållande till annans död men förundersökningen läggs nu ned.

– Vår uppfattning är att det inte finns något som pekar på att någon skulle kunna misstänkas för någon form av brott, säger sjöpolisen Jonas Wilhelmsson på polisen.

Det var en kvinna och en man som omkom i olyckan. Även en tredje person fördes till sjukhus.

– Det var en kvinna som var väldigt uppriven som stod på land och ringde in. Hon såg hur en av dykarna hade lyckats bärga upp en av de andra och hur han gjorde HLR, berättade räddningsledaren Anders Larsson för SVT efter händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre dykare har förts till sjukhus efter en olycka på Värmdö. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Ingen misstänkt

”Med stöd av dödsfallsutlåtandena för de omkomna, försvarsmaktens tester samt förhör förefaller det vara en serie av olyckliga omständigheter som orsakat de båda dödsfallen”, uppger polisen i ett pm som SVT tagit del av.

Försvarsmakten har undersökt dykarnas utrustning men har inte kunnat hitta någon avvikelse som har betydelse för att olyckan inträffade.

Polisen konstaterar också att den tredje personen inte går att klandra för någon del av händelseförloppet.

– Den överlevande dykaren har inte haft någon instruktörsroll eller på något annat sätt haft ansvar för de båda omkomna, säger Jonas Wilhelmsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.