Polisavspärrningar efter att skott avlossats i närheten av Israels ambassad på Östermalm i Stockholm den 17 maj. Foto: Henrik Montgomery/TT

Två gripna efter skottlossning vid Israels ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har gripits efter skottlossningen i närheten av Israels ambassad i Stockholm den 17 maj.

– De är misstänkta för medhjälp till det här brottet och ska höras med offentlig försvarare, säger åklagare Rasmus Öman som leder utredningen.

Händelsen den 17 maj är en av de som den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har pekat ut som ett iranskt beställningsjobb.

Enligt de uppgifterna, som rapporterats av bland andra The Jerusalem Post, ska det kriminella nätverket Rumba, lett av den efterlyste Ismail Abdo från Uppsala, utfört skjutningen på uppdrag av Iran.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Uppgifterna har inte kommenterats av åklagaren.

– Jag kan dessvärre inte uttala mig om utredningen mer än att den rullar på, säger Öman.

Gängkriminella används av iranska underrättelsetjänsten

Sedan tidigare har en annan person delgetts misstanke om medhjälp till grovt vapenbrott i ärendet, den personen är dock inte frihetsberövad.

En pojke under 15 år som greps kort efter händelsen misstänks ha avlossat skotten. Eftersom han inte är straffmyndig är han inte formellt misstänkt i utredningen.

Säkerhetspolisen har bekräftat Israels uppgifter om att svenska gängkriminella används av iranska underrättelsetjänsten för att begå våldsbrott i Sverige riktade mot judiska och israeliska intressen, dock utan att namnge specifika nätverk eller händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Mer i ämnet