Polisen larmades om en explosion i ett trapphus i södra Stockholm i december. Foto: Pontus Altin/Pressfotograf

Två misstänkta för sprängdåd i våldsvågen gripna i Grekland och Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En man som varit häktad i sin utevaro misstänkt för anstiftan till flera sprängdåd runt årsskiftet har gripits i Grekland, enligt uppgifter till SVT.

Ytterligare en man som är misstänkt för att ha utfört sprängningen i Enskededalen den 27 december ska ha gripits i Tyskland.

Anstiftaren, som greps i Grekland på väg till Istanbul, tros bland annat ha anstiftat dådet i Enskededalen och en annan sprängning i Rågsved den 31 december.

På adressen i Enskede bor en man som enligt uppgifter till SVT Nyheter är kopplad till gängkriminalitet och ska ha förekommit i utredningen kring mordet på rapparen Einár 2021. Anstiftaren ska vara på Kurdiska rävens sida, enligt SVT:s uppgifter.

Våldsvågen i Stockholm

I häktningsförhandlingarna påstås att mannen har förmått en annan person att kasta in en behållare med sprängmedel och spik i bostadshuset. Han misstänks ha gett instruktioner och råd via en krypterad kommunikationstjänst.

Sprängningen i Rågsved var riktad mot en adress där en person dömd för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen av Einár var skriven.

Så här såg det ut efter dådet i Enskededalen i december:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen larmades om en explosion i ett trapphus i södra Stockholm i december. Foto: Pontus Altin/Pressfotograf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet