Två personer döms för mordet i Lunagaraget

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man döms till 18 års fängelse för att ha mördat en man i Lunagaraget i Södertälje i november förra året. Offret sköts och knivhöggs framför sin nioårige son. En man döms också för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott till fängelse i tio månader.

Södertälje tingsrätt ogillar åtalet mot den 41-årige Uppsalabo som misstänktes för att ha beställt mordet. En man som misstänkts för medhjälp till mord och skyddande av brottsling frias också.

I domen skriver tingsrätten att det kan antas att de åtalade har agerat enligt åklagarens gärningsbeskrivning och att ”händelseförloppet utspelats sig på det sätt åklagaren har gjort gällande”. För en fällande dom måste det dock vara ställt utom rimligt tvivel att att de är skyldiga, och det kriteriet anser tingsrätten inte att bevisen uppfyller.

Man mördad i Lunagaraget

Två nämndemän är skiljaktiga och bifaller åtalet för anstiftan till mord.

23-åringen som döms för mord har erkänt att han dödade 41-åringen.

Åklagaren överklagar

Åklagare Katarina Folestad tänker överklaga domen.

– Min första reaktion är att det är en försiktig dom som rätten har meddelat idag. Enligt min uppfattning ska det här ge livstid. Det är ett hänsynslöst mord inför den nioårige sonen till målsägaren. Det är ett beställningsmord som varit noga förberett och planerat, säger hon till ABC.

Mördad var profil inom Södertäljenätverket

Den mördade mannen var en profil inom Södertäljenätverket och dömdes i tingsrätten i det stora målet mot gänget till 1,5 års fängelse för utpressning samt försök till utpressning.

Fallet skulle tas upp av hovrätten, men innan dess attackerades och mördades mannen alltså i Lunagallerian den 7 november förra året.

41-åringen hamnade i ett bakhåll och sköts med flera skott. Slutligen dödades han med sin egen kniv, sedan han försökt försvara sig mot attacken.

Uppsalabo misstänktes ha beställt mordet

En Uppsalabo misstänktes att ha beställt mordet på 41-årigen. Ytterligare en Uppsalabo misstänktes för inblandning.

Ett bråk mellan 41-åringen och en jämnårig Uppsalabo sommaren 2012 var enligt åklagaren den utlösande faktorn till mordet.

Mannen från Uppsala ska ha beslutat sig för att hämnas, och anlitat 23-åringen från Kista för att ta livet av 41-åringen. Men tingsrätten anser alltså att det inte är bevisat att Uppsalabon beställde mordet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man mördad i Lunagaraget

Mer i ämnet