Filmen som sprids på sociala medier visar när den gravida kvinnan trycks ner mot en bänk efter att inte kunnat visa upp en giltig biljett. Foto: Privat

Två vakter tagna ur tjänst efter incident med gravid kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Två vakter har tagits ur tjänst efter att ha varit inblandade i en incident i Stockholms tunnelbana, uppger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till SVT. Det bekräftar även SL. En gravid kvinna fick föras till sjukhus i samband med incidenten. Se händelsen i videon ovan.

En gravid kvinna fördes till sjukhus efter att ha avvisats från tunnelbanan vid Hötorgets tunnelbanestation i Stockholm på torsdagskvällen. Tumult uppstod efter att kvinnan inte kunnat visa upp en giltig biljett på tåget.

– Då har vi försökt utfärda en tilläggsavgift som kvinnan i sin tur inte önskade ha, säger SL:s presstalesperson Aleksander Krajisnik.

Polisanmälan både mot kvinnan och vakterna

Anmälningar om både våldsamt motstånd och om tjänstefel alternativt misshandel har upprättats, uppger polisen.

Dagen efter incidenten uppger pressekreteraren för trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) att två vakter tagits ur tjänst.

Ansvarig politiker: ”oacceptabelt”

”Jag ser mycket allvarligt på detta. Därför såg jag också till att snabbt ta kontakt med ansvariga på SL för att säkerställa att man där går till botten med det inträffade och vidtar alla nödvändiga åtgärder”, skriver Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i ett sms.

”Jag påverkas av sådana här incidenter som alla andra. De ska inte få inträffa. Alla situationer som innebär otrygghet, hot eller våld i kollektivtrafiken är oacceptabelt. Det oaktat vem som står för dem”, fortsätter Tamsons.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholms stad. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Tamsons ska kalla till möte med trafikförvaltningen i början av nästa vecka.

– Oaktat vad man kommer fram till i utredningarna vill jag att det här ska vara ett undantag. Jag kommer att kalla till mig trafikförvaltningens ledning för djupare samtal på måndagen, säger Tamson till DN.

SL inleder internutredning

Parallellt med en polisutredning har SL även initierat en internutredning. Två av vakterna som ingrep har tagits ur tjänst. 

– Vi måste utreda hur både vakterna och resenären har agerat, säger Aleksander Krajsmik, presstalesperson på SL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.