Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon hur hovrättsdomen skiljer sig från tingsrättsdomen. Foto: SVT

Tvättade gängens miljoner – fälls i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Växlingskontoret tvättade närmare en kvarts miljard åt en rad kriminella nätverk. Tolv personer dömdes i tingsrätten, varav flera till långa fängelsestraff. Nu fälls tio av dem också i hovrätten.

Det var i februari som tolv personer, varav fyra var med och drev växlingskontoret och åtta med koppling till kriminella nätverk eller depåkonton hos kontoret, dömdes i tingsrätten för sin inblandning i penningtvättshärvan.

Strängast straff fick den 53-årige kontorschefen som styrt verksamheten. Han dömdes till fängelse i åtta år och nio månader för flera grova penningtvättsbrott, fyra grova narkotikabrott och två grova bokföringsbrott.

Två anställda dömdes till fängelse i sex och ett halvt, respektive fem och ett halvt år. En samarbetspartner fick fem och ett halvt års fängelse.

Av de övriga åtta dömdes sju personer till fängelse och en till villkorlig dom. Strängast straff, åtta år och sex månaders fängelse, fick en man som dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling och flera grova penningtvättsbrott.

Så här lät det när tingsrättens dom föll:

Putsad yta

Härvan uppdagades när polisen i juni 2020 slog till mot World Exchange på Södermalm i Stockholm. Bakom det som på ytan framstod som ett anspråkslöst växlingskontor dolde sig enligt tingsrättens dom ett omfattande penningtvättsmaskineri.

I lokalen påträffades 15 miljoner kronor i kontanter gömda i dolda utrymmen, däribland ovanför ett innertak. Beslagtagna anteckningar avslöjade mängder av transaktioner som innefattade 16 kriminella nätverk.

Brottsvinster på över 220 miljoner kronor tvättades och slussades vidare till gängen, en verksamhet som enligt domen möjliggjort storskaliga narkotikaaffärer i Sverige och utomlands.

”Bank för kriminella”

Tillslaget föregicks av en längre tids spaningsarbete under vilket polisen kunnat knyta välkända gängkriminella till lokalen.

Erland Koch, rådman vid Stockholms tingsrätt, beskrev i samband med de fällande domarna i tingsrätten hur växlingskontoret fungerat som en ”bank för kriminella nätverk och andra verksamma inom narkotikahandeln”.

En del av transaktionerna har gått via det informella hawalasystemet, och har inneburit att stora belopp som satts in i Stockholm har kunnat betalas ut i andra länder i samband med narkotikaaffärer. Kontorschefen, en anställd och samarbetspartnern dömdes därför för grovt narkotikabrott.

Tingsrättsdomarna överklagades av försvarssidan och hovrättens prövning omfattade de tio personer som nu döms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.