– Man undrar vad det beror på, att det kan ta så himla lång tid, sa Rauha Karlsson i maj, innan beslutet om skadestånd kommit. Länsstyrelsen beklagar och säger att en omorganisation och personalomsättning spelat in Foto: SVT

Tvingades vänta tre år på bastubeslut – får 30 000 i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Rauha och Rudolf Karlsson ville bygga en bastu på sin tomt och beviljades strandskyddsdispens av Vallentuna kommun. Men när länsstyrelsen i Stockholm tog upp ärendet blev det liggande i nästan tre år. Nu erkänner staten att det inte är skälig tid och makarna Karlsson får skadestånd.

Rauha och Rudolf Karlsson från Skärholmen har en fritidsfastighet i Vallentuna. Där finns ett förfallet båthus som de vill riva och i stället bygga en bastu.

Kommunen gav dispens till strandskyddet och sa ja. Men länsstyrelsen i Stockholm valde att överpröva beslutet. Det skulle dock ta närmare tre år innan länsstyrelsen kom fram till att paret Karlsson inte skulle få bygga någon bastu på tomten.

Tillsammans med Centrum för rättvisa stämde Rauha och Rudolf Karlsson staten för att länsstyrelsens beslut tog så lång tid. Och nu erkänner staten att den långa väntetiden utgör ett brott mot rätten att få prövning inom skälig tid, skriver Cenrtum för rättvisa i ett pressmeddelande. Makarna Karlsson får därför 30 000 kronor i skadestånd.

Många i liknande situation

Enligt Centrum för rättvisa hade ungefär hälften av ärendena om strandskyddsdispens som avslutades hos länsstyrelsen i Stockholm 2019 en handläggningstid på två år eller längre. Domen kan få betydelse även för dessa fall, och totalt sett kan närmare 200 personer ha rätt till skadestånd på grund av långsam handläggning, enligt Centrum för rättvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.