Många har under tisdagen lämnat blommor och tända ljus vid brottsplatsen i Tensta centrum. Foto: Shohreh Zare/SVT

Tystnad i Tensta efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Båda offren, den ihjälskjutne och den skottskadade, som nu ligger på sjukhuset har varit kända av polisen sedan tidigare. Idag råder sorg och tystnad i Tensta centrum.

Strax innan lunchtid under tisdagen, utanför Tenstas Centrum, sitter människor och njuter av solen. Vid fruktstånden handlar tenstabor dagens grönsaker. Men det råder en ovanlig tystnad bland befolkningen. Ingen pratar med varandra. Människor som passerar viskar med varandra, man hör att de diskuterar gårdagens dödsskjutning men ingen pratar om det högt eller öppet, speciellt inte med journalister.

– Det har inte hänt så mycket idag, vi försöker gå igenom alla vittnesmål och tekniska bevisningen. Vi har en mängd information att sammanställa, säger Kjell Lindgren, Stockholmspolisen.

Kända av polisen sedan tidigare

De flesta Tenstabor verkar känna till de två männen i 30-35 årsåldern som sköts igår.

Båda männen skulle ha varit kända som ortens profiler och enligt uppgifter till SVT ska båda ha haft en tidigare kriminell bakgrund. Det ryktas om att detta kan ha varit en hämndaktion för tidigare ouppklarade affärer.

Läs mer: Dödskjutningarna som polisen inte lyckats lösa

Ännu har polisen inte gripit någon och det finns inte heller någon misstänkt person för mordet. Det polisen vet om gärningsmannen är att hen sköt flera skott mot offren, mördaren hade sedan flytt på en moped eller motorcykel från mordplatsen. Men några vidare detaljer är polisen mycket förtegen om.

– Vi har inte gripit någon ännu, det kan röra sig om flera gärningsmän. Vi måste gå igenom vittnesmålen, vi har förhört över 100 personer och nu så fortsätter vi att samla in material. Det finns olika teorier, vissa människor har tyvärr fått bevittna händelseförloppet och andra har uppfattat andra signalement, så vi jobbar på det, säger Kjell Lindberg.

Om ni har så många vittnesmål, hur stor är sannolikheten att någon grips?

– Vi jobbar inte med sannolikheter, vi jobbar med bevisning och det måste vi ha. Vi uppmanar allmänheten att, om de vet något om dådet, i så fall berätta det så att vi kan gå vidare med ärendet, säger Kjell Lindgren.

Den skottskadade mannen ligger fortfarande på sjukhuset med allvarliga skador. Enligt polisen har man kunnat förhöra mannen i ambulansen men ingenting efter det.

Sköts på trappan i bostadsområde

Kvar lämnades två skottskadade personer utanför en port, vid trappan i Tenstas Allé. När SVT Nyheter Stockholm anländer till platsen idag syns fortfarande blodfläckar från gårdagen, på både trappan och runt omkring. Polisens spår finns också kvar, det som teknikerna har ringat in, förmodligen som bevisningsmaterial. Men polisen finns inte kvar på platsen, det råder ingen avspärrning heller. 

Människorna kommer och går, och de som inte hört om dådet trampar klumpigt i blodfläckarna innan de får syn på alla blommor och ljus som Tenstabor lämnat för att hedra offren.

Boenden vill inte prata

De som bor i sexvåningshuset vill inte prata om det som skett utanför deras port, rädda för att bli involverade i gårdagens händelser. Och rädda för att pekas ut av de ”killar” som bevakar området.

Plötsligt kommer två gråtande kvinnor, den ena stannar upp framför trappan och gråter tröstlöst. Sedan går de vidare och en kvinna från huset menar att de gråtande kvinnorna var familjemedlemmar till offren.

– Motivet till skjutningen är inte känt, det kan vara flera olika faktorer som kan ha utlöst detta, allt från personliga skäl till något större säger Kjell Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskjutningen i Tensta

Mer i ämnet