Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar Ulrika Rapp om när hon nekades covidtest på akuten på Danderyds sjukhus – något hon anmälde till patientnämnden. Du får också reda på hur sjukhuset jobbar med covidtestning. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Ulrika nekades covidtest på akuten – trots andningssvårigheter

Uppdaterad
Publicerad

I november fick Ulrika Rapp svårt att andas och åkte med ambulans till Danderyds sjukhus. Men hon testades aldrig för covid-19, och valde att anmäla detta till patientnämnden i Region Stockholm. Därmed blev hon en av totalt 800 patienter som skickat in coronarelaterade klagomål på sjukvården i länet sedan pandemin startade.

Bristande tillgänglighet och nekad provtagning är två typer av coronarelaterade klagomål som patienter har skickat till patientnämnden.

När Ulrika Rapp hamnade på akuten på Danderyds sjukhus testades hennes blodtryck och puls – men hon fick inget covidtest. Väntetiden på akuten var tio timmar, och vårdpersonalen bedömde att hon inte var tillräckligt sjuk för att bli inlagd. Därför åkte hon hem.

Har dubblerat snabbtesterna

Danderyds sjukhus snabbtestar bara patienter som läggs in, men fram till för bara några veckor sedan hade man inte möjlighet att testa alla inlagda patienter. Men nu har antalet snabbtester dubblerats.

– Här måste vi veta. Kan jag lägga den här patienten i en fyrsal? I nuläget tar vi även antigentester på dem som inte har symtom. Eftersom vi vet att väldigt många covidpatienter kan sakna symtom, men ändå vara smittsamma, säger Richard Fletcher, överläkare och medicinskt ansvarig på akutkliniken på Danderyds sjukhus.

Richard Fletcher, överläkare och medicinskt ansvarig på akutkliniken på Danderyds sjukhus, svarar i videon ovan på hur testningen går till när patienter läggs in. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Långsammare tester

Långsammare tester används på patienter som skickas hem från sjukhuset, men som fortfarande har symtom på covid-19. Då får patienterna svar inom 12–24 timmar.

– Under en period tog vi inget test på dem heller. Det hela beror på hur allvarligt sjuk du är och vilka riktlinjer vi håller oss till just nu, säger Richard Fletcher.

För Danderyds sjukhus är klagomål från patienter viktiga.

– Under pandemin har sjukhuset veckovis, till skillnad från tidigare månadsvis, genomgång av varje kliniks avvikelser och eventuella problem som måste tittas på. På akuten har vi det löpande. Ett telefonsamtal till den patient som skrivit in kan vara värt enormt mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet