Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasieelever som vill producera socialt hållbart anlitar Yalla i Rinkeby. Foto: Donya Darvishi Gaziani/SVT

Unga företagare söker sig till Rinkeby: ”Närproducerat och socialt hållbart”

Publicerad

Sedan förra hösten har sex olika UF-företag anlitat sy-smedjan hos Yalla i Rinkeby.

– Jag tror att många har svårt att hitta en sömmerska eller en skräddare i närheten, säger Abby Afriyie som jobbar som handledare på Yalla.

Ung företagsamhet, UF, har sedan 80-talet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap. Under läsåret 22/23 drev 37 054 elever UF-företag.

Flera av dem har det senaste året vänt sig till Yalla i Rinkeby med förfrågningar om samarbeten.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det är för det första väldigt nära så det blir närproducerat och för det andra så hjälper det kvinnor att komma in på arbetsmarknaden, säger Bethany Habtemariam som går på Bromma Gymnasium.

Viktig målgrupp

Arbetslösheten bland utrikesfödda kvinnor är 8,4 procent högre jämfört med hela samhället, enligt SCB, det är därför Yalla har just dessa kvinnor som målgrupp.

– Det är kvinnor från i princip hela världen som har varit i Sverige under en längre tid men inte lyckats få ett arbete. Så länge de är här på Yalla arbetstränar de och ökar sina förutsättningar för ett jobb och sin egen försörjning, säger Abby Afriyie.

Just nu är det 15 kvinnor som arbetstränar på Yalla och förra året var det 24 procent som fick ett arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet