20-åriga Ivar Wester har analyserat hur punktliga SJ:s tåg är. Foto: SVT

Unga tar språnget till framtid som ingenjörer

Uppdaterad
Publicerad

Studenter på ingenjörsutbildningar är sämst i landet på att ta examen. Förhoppningen med projektet Tekniksprånget är att vända den trenden och genom praktik locka ungdomar till ingenjörsyrket.

Genom Tekniksprånget kan ungdomar som gått ut gymnasiet och är under 21 år få en fyra månader betald praktik som ingenjör. En av dem är 20-åriga Ivar Wester. Han har de senaste tre månaderna praktiserat på SJ:s trafikledningscentral i Stockholm. Där har han bland annat analyserat punktligheten på tåg.

– Det är superbra verkligen. Det här är som en biljett in i arbetslivet där man verkligen får en inblick hur det kommer att se ut senare, säger Ivar Wester.

Stort behov men inga ingenjörer

Just ingenjörer är eftertraktade på arbetsmarknaden men landets ingenjörsutbildningar lider av stora avhopp. Mindre än hälften av studenterna som börjar läsa till ingenjör fullföljer utbildningen, det visar siffror från Statistiska centralbyrån och Universitets kanslerns ämbete.

Många arbetsgivare har därför svårt att hitta personal med högre teknisk kompetens. Förhoppningen med Tekniksprånget är att inspirera ungdomar till att både läsa vidare till ingenjörer och visa dem vad de kan göra efter examen.

Fredrik Thelenius, chef för operativ beredskap på SJ:s trafikledning, har varit handledare för fyra tekniksprångetpraktikanter och han är imponerad.

– Det är inte bara att vi visar dem hur vi jobbar utan de hjälper oss väldigt mycket. Vi ser våra tekniksprångare som en bra resurs, säger Fredrik Thelenius.

Ser fram emot framtiden

Om en månad är Ivars praktik på SJ slut. Men det verkar bara vara början på Ivars ingenjörskarriär.

– Jag har sökt in nu till hösten till en ingenjörslinje, det ska bli superroligt. Det blir min väg, säger Ivar.

Se inslaget i SVT Play här

TEKNIKSPRÅNGET

Tekniksprånget är ett praktikprogram som drivs utav Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av skolverket. Syftet är att få fler ungdomar att söka högre tekniska utbildningar. Den som söker praktik ska ha gått ut gymnasiet, ha behörighet att söka till en ingenjörsutbildning och vara under 21 år. Över 200 företag, myndigheter och organisationer deltar i projektet. En praktiklön betalas ut av arbetsgivaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.