”En pojke dog här på stället för nåt år sen”

Uppdaterad
Publicerad

ABC har under veckan berättat om vårdboenden för missbrukare där människor får fortsätta att ta droger med politikernas goda minne. På ett privat boende i Haninge, där det också är okej med droger, tar man emot allt fler unga missbrukare som skickas dit av kommuner i Stockholmsområdet.

I Haninge kommun finns det privata boendet Rysseviken. Här finns är det också tillåtet att vara påtänd och berusad. Boendet används av flera kommuner i Storstockholm som skickar människor hit.

De senaste åren har det kommit allt fler unga människor hit, berättar vd Leif Westfäldt.

– Ja tyvärr.

ABC: Varför säger du tyvärr?

– Jag tycker inte att de ska vara på sådana här ställen.

ABC: Men varför tar du emot unga här då?

– Ja vart ska de annars vara?Vad gör man med människor som är aktivt missbrukande som inte har någonstans att bo?

Haninge kommun är en av de kommuner som skickar människor till Ryssevik. De säger att de handlar om tillfälliga lösningar, och att det därför är okej.

– Det kan vara klienter som söker stöd för sitt boende som även är inne i ett missbruk, och då kan Rysseviken vara en tillfällig lösning i en vidare planering för rehabilitering av sitt missbruk eller för ett annat boende, säger har Sven Gustafsson (M), ordförande i socialnämnden i Haninge.

– Vi hade en ung pojke som faktiskt dog här för något år sedan. Som hade varit på behandling, och det hade gått väldigt bra för honom. Jag tror han var 26-27 år gammal. Han kom tillbaka hit och tog en överdos, säger Leif Westfäldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet