Ungdomar från Botkyrka mötte politiker – kämpar för sina mötesplatser

Uppdaterad
Publicerad

Mötesplatserna för unga vuxna har engagerat Botkyrkas ungdomar. Under onsdagskvällen träffade kommunpolitikerna en fullsatt fritidsgård i Alby för att diskutera frågan. Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, står fast vid sitt beslut. Men ungdomarna säger att kampen inte är över – de kräver att kommunen tänker om.

– Vi har ett behov av att få hjälp och stöd och vi har fått det fram till nu med både körkort, cv, jobbansökan och vägledning. Vart ska vi ta vägen nu när du lägger ner så många mötesplatser? Och varför har ni ingen plan för vilka verksamheter som ska öppna sen? Det frågade en av ungdomarna i publiken.

Och frågan var riktad till Ebba Östlin, socialdemokratiskt kommunalråd i Botkyrka. Hon träffade ungdomar från Botkyrka för att diskutera varför kommunledningen beslutat lägga ner fyra verksamheter, så kallade mötesplatser för unga vuxna mellan 16 och 25 år.

Het diskussion

Det var ett hundratal ungdomar och ett tiotal ungdomsledare på fritidsgården Albys Hjärta. Och det blev snabbt en het diskussion. Kritiken mot beslutet handlade mest om ovissheten för vad som ska hända efter nedläggningen. Men också varför kommunen inte behåller, vad man menade är, välfungerande och lyckade projekt.

– Ni vill förhindra stök och bråk i området, men vad förväntar ni ska hända när ni stänger verksamheterna som har betytt så mycket för ungdomarna, menade en person.

– Vi vill att man drar tillbaka beslutet. Jag har fått mycket hjälp genom mötesplats unga vuxna och jag vill att andra ska ha samma möjlighet, sa Gülse Capan, 17 år.

– Det känns som politikerna tar beslut över våra huvuden. Och det är flera frågetecken kring det här beslutet, säger Sauda Luzze, 23 år. Hon har själv både fått hjälp på mötesplatsen och senare hållit i flera samtalsgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.