Fältassistenten: ”Om projektet blir lyckat så vill flera kommuner i landet införa det här”. Foto: Pia Heick/SVT

Unik modell ska få unga brottsoffer att våga anmäla

Publicerad

För första gången i Sverige prövas en modell med hävd sekretess hos flera myndigheter för att få unga att våga anmäla brott. Farsta i södra Stockholm är centrum för projektet och hittills har en ung rånare dömts.

Projektet vänder sig till brottsutsatta ungdomar mellan 11-18 år. Nyckeln i den nya modellen är att brottsoffret och vårdnadshavaren ska gå med på att häva sekretessen mellan olika myndigheter så att alla kan få samma information om vad som har hänt.

– Ungdomen som anmält ska veta att skolan, fältassistenter, fritidsledaren, kyrkan och idrottstränare känner till vad som har hänt och alla kan vara medvetna om vad som hänt och hålla ögonen öppna, säger Zara Gatu, som jobbar som fältassistent i Farsta.

Tonåring dömd för rån

Två pojkar har fullföljt brottsanmälan och en tonåring har dömts för att ha knivrånat en pojke och tagit hans jacka och för att ha tagit en moped från en annan pojke. Polisen hoppas att den här domen ska göra att fler ungdomar vågar anmäla och få samma uppbackning och stöd.

– Ambitionen är ju att fler ska kunna känna att det här gick vägen och ledde till dom och att de som anmälde fick så mycket stöd att de orkade med under hela förundersökningen, säger polisinspektör Ferhat Kalkan som är gruppchef för ungdomsgruppen i Farsta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.