Vid Bredängs tunnelbanestation sticker ofärdiga anslutningar upp från marken. Foto: SVT

Unika bilder på det ofärdiga signalsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Det italienska företaget Ansaldo STS hävdade att signalsystemet på tunnelbanans röda linje var ”till stora delar installerat och redo för testning” när SL sade upp avtalet för några veckor sedan. Men det är en sanning med modifikation, visar våra unika bilder.

Tomma skåp, kartonger och kabelvindor längs med spåren. Det är vad som möter en vid Bredängs tunnelbanestation längs med röda linjens södra sträckning.

Systemet en förutsättning för förarlösa tåg

Ansaldos trådlösa signalsystem, med en budget på 1,1 miljard kronor, skulle vara en del i en storsatsning på den röda linjen. Syftet var bland annat att minska trängseln med tätare trafik, och i förlängningen var systemet en förutsättning för förarlösa tåg.

Men nu har projektet strandat. I början av november meddelade SL att man saknade förtroende för Ansaldo och sade ensidigt upp avtalet.

– Vi tror inte på deras förmåga att leverera det som vi har beställt och betalat för, sade Suss Forssman Thullberg, kommunikationsdirektör på trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting då.

”Långt ifrån färdigt för trafik”

Ansaldos vd Andy Barr sade i ett pressmeddelande att han var ”chockad och extremt besviken” och hotade med ”kraftiga rättsliga följder”.

Han sade också att projektet var ”till stora delar installerat och redo för testning”. Men det är en sanning med modifikation. Enligt en källa med god insyn i projektet är systemet bara installerat på sträckorna Norsborg – Sätra och Universitetet – Mörby Centrum, men det är inte färdigtestat och långt ifrån färdigt för trafik.

Stockholms landsting vill nu att Ansaldo tar bort de ofärdiga installationerna. Foto: SVT

Dessutom visar en koll med Transportstyrelsen att Ansaldo bara har tillstånd för att testköra tåg på nätterna på dessa sträckor.

Unika bilder som SVT Nyheter Stockholm har inifrån Norsborgs och Bredängs tunnelbanestationer visar att arbetet är långt ifrån slutfört. I Bredäng, som ligger utanför de nämnda teststräckorna, ligger kabelvindorna öppet och dataskåpen gapar tomma.

I kontrollrummen i Bredäng står skåpen tomma med hängande sladdar, så har det sett ut i flera år. Foto: SVT

SL ställer krav på Ansaldo

SL kräver nu också att Ansaldo betalar tillbaka den sista delen av förskottsbetalningen – omkring 230 miljoner kronor. Skulle Ansaldo vägra att betala täcks hela beloppet av bankgarantier, enligt SL.

Därutöver omfattar kraven att Ansaldo monterar ner det de redan installerat, samt betalar vite och ett ännu obestämt skadestånd.

– Vi befinner oss i en dialog som framförallt förs mellan jurister. Var den tar vägen vet vi inte riktigt, säger Suss Forssman Thullberg.

Ansaldo har avböjt att kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.