Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren om hemliga filmen: ”En människa dör mitt framför kameran” Foto: Polisens förundersökning

Unik rättegång: Första gången dödligt polisgrepp prövas

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot en polis i 30-årsåldern som misstänks ha vållat en 50-årig mans död i samband med ett ingripande på Lidingö i november 2021 prövas nu i Stockholms tingsrätt.

– Det är första gången i svensk rättshistoria som en polis åtalas för vållande till annans död i samband med ett polisgrepp, säger Annika Noreé, som är docent i straffrätt.

Polisingripandet på Lidingö handlade om att en kvinna ringt in till SOS och sagt att hennes make uppvisade psykotiska tendenser och att hon behövde hjälp. Efter en lång brottningsmatch mellan polismännen och mannen lade poliserna handfängsel på mannen. I samband med att polismannen ska ha haft knät mot mannens rygg ska han, enligt åklagaren, ha dött av kvävning och hjärtstopp. 

– Poliserna har rätt att använda våld men det måste ske enligt polisens anvisningar. I samband med det här ingripandet har polismannen som suttit med knät mot ryggen varit oaktsam och inte kollat andningen i tid. Jag anser att han vållade mannens död, säger chefsåklagare Per Nichols.

Rättsmedicinska bedömningar viktig för påföljden

Åklagaren lutar sig mycket mot den rättsmedicinska delen i åtalet mot polisen. Att inte lägga mannen i framstupa sidoläge efter att han fått handbojor på sig är avgörande för att mannen dog, anser två läkare. Försvaret å sin sida hänvisar till en annan rättsläkare som hävdar att det inte går att utesluta att mannen dött på grund av hög amfetaminhalt i blodet och syraförgiftning.

– Det här är en viktig del för utgången av målet, vad orsakade att mannen dog? säger Tobias Enochson som är polismannens advokat.

Polismannen som nu åtalats för vållande till annans död alternativt tjänstefel hade varit i tjänst i ett halvår innan ingripandet mot mannen. Han förnekar brott.

Fotnot: Det mest kända fallet i samband med ett polisingripande är när Osmo Vallo dog i Karlstad 1995. De polismän som grep Vallo dömdes till dagsböter för att de låtit en polishund attackera Vallo under gripandet och inte för själva polisgreppet mot honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter