Det finns bara fyra vilda par kvar av den vitryggiga hackspetten i hela Sverige. Foto: SVT

Uppfödning på Skansen ska rädda sällsynt hackspett

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ett par av den mycket sällsynta arten vitryggig hackspett flyttat in i sin nya bostad på Skansen. Förhoppningarna är att de ska få ungar som sedan kan placeras ut i det vilda.

Den vitryggiga hackspetten är mycket sällsynt. År 1875 fanns 1000 vilda par, 1975 bara 100, och idag finns bara fyra vilda par kvar i hela Sverige.

Under torsdagen invigdes en ny voljär, en slags gigantisk fågelbur där fåglar kan flyga fritt, på Skansen. Där ska hackspettsparet som flyttat in bo, och förhoppningsvis få ungar som sedan kan placeras ut i naturen.

– Vi hoppas att det här paret redan nästa sommar kommer att få minst två ungar, säger Kristoffer Stighäll projektledare för Naturskyddsföreningens projekt vitryggig hackspett.

Miljonkronorsbur och mjölmask

Det hela är ett samarbete med Naturskyddsföreningen och en del i arbetet för att rädda den i Sverige utrotningshotade fågeln. På Nordens Ark finns också hackspettar som är med i bevarandeprojektet.

Den stora voljären finansieras av Skansen och har kostat drygt en miljon att bygga. Matvanorna är inte lika dyrbara däremot.

Varje dag matas fåglarna med 2 deciliter mjölmask var. Man placerar maskarna i särskilda matställen men också gömställen inne träden, så att fålgarna får leta efter maten som de gör i det vilda.

Fel sorts skog hotar hackspetten

Problemet för de här hackspettarna är brist på gammal lövskog. Skogsägare prioriterar framför allt barrskog, för virkets skull, men den vitryggiga hackspetten vill ha gammal lövskog. Där frodas de feta larverna som de lever på.

I projektet ingår också att med hjälp av skogsbolag och markägare försöka hitta ett sätt att bevara lövskog som den vitryggiga hackspetten behöver för att överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.