Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På anstalten Beateberg i Huddinge ska mer än hälften av de intagna smittats av corona. Hör Kriminalvården kommentera corona på anstalter. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Uppgifter: Hälften av intagna på anstalt coronasmittade

Publicerad

Hittills har runt ett 70-tal fall konstaterats av covid-19 bland interner på landets fängelser. Enligt uppgifter till SVT så kommer en stor del av fallen från en enda anstalt, Beateberg i Huddinge.

Hälften av de intagna på anstalten Beateberg i Huddinge har smittats av covid-19, enligt uppgifter till SVT. Sedan den 8 maj ska 26 av de drygt 50 intagna ha testats positivt.

Kriminalvården vill inte kommentera hur det ser ut på enskilda anstalter men säger att man har tydliga rutiner för hur man ska agera på anstalterna om de får in smitta.

Interner isolerade på rummen

– Första prioritering har varit att skydda personal och interner som tillhör riskgrupperna. Viss personal har fått arbeta hemifrån, medan interner har isolerats på sina rum, säger Susanne Wedin, regionchef på Kriminalvården.

Susanne Wedin berättar att en del intagna i början protesterade mot att bli inlåsta.

– Men även de har förståelse för situationen med coronasmittan, säger Susanne Wedin.

Även anstalten i Norrtälje drabbad

Fram till den 19 maj hade totalt 68 intagna testats positivt för covid-19 i kriminalvården i hela landet. Av dem hade 44 personer tillfrisknat.

Samtliga regioner i landet utom region Syd hade haft covid-19-fall på sina anstalter. Anstalten i Norrtälje hör också till de anstalter där intagna smittats, vilket Norrtelje tidning tidigare rapporterat om. Inte heller där vill man kommentera hur många som är eller har varit smittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet