Polisbilar utanför Israels ambassad efter nattens misstänkta skottlossning riktad mot ambassaden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: Två dåd avvärjda mot Israels ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs säkerheten kring israeliska ambassaden och andra judiska objekt, uppger polisen. Natten till fredag skedde en misstänkt skottlossning i närheten av Israels ambassad i Stockholm, och det finns uppgifter om att två liknande händelser avvärjts i veckan.

Vid 02-tiden natten mot fredag hörde en polispatrull som bevakade israeliska ambassaden skott i närheten. Enligt Judiska församlingen i Stockholm och uppgifter till både Expressen och TV4 var ambassaden måltavla för skotten.

En 14-årig pojke greps i närheten minuter efter skotten och han ska ha tagit sig till platsen med taxi. Enligt TV4 har två snarlika händelser inträffat tidigare i veckan.

Varken polisen i Stockholm eller åklagaren vill ge några kommentarer på uppgifterna om avvärjda dåd. Däremot skriver polisen på sin hemsida att de med anledning av fredagsnattens skottlossning höjer säkerheten runt Israels ambassad och ”judiska och israeliska objekt och intressen i hela landet”.

Beväpnad tonårspojke stoppades i taxi mot ambassaden

Natten mot onsdag ska polisen stoppat en tonårspojke med pistol i en taxi, i en kommun söder om Stockholm. Destinationen ska ha varit Israels ambassad. I torsdagskväll kontrollerades en tonårspojke i samma kommun. Han bar inget vapen men hade en taxi väntandes som även den ska ha varit bokad till ambassaden.

Enligt TV4:s uppgifter utreder polisen händelserna som att man avvärjt eventuella dåd mot ambassaden.

Skarpt farligt föremål på ambassadområdet i vintras

Så sent som i vintras utsattes Israels ambassad för en attack när man hittade vad som bedömdes vara ett skarpt farligt föremål inkastat på ambassadområdet. Säpo meddelade efteråt att man utreder händelsen som ett misstänkt terroristbrott. Den utredningen pågår fortfarande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen spärrade under fredagsmorgonen av ett område på Östermalm efter misstänkt skottlossning natten till fredag, bland annat runt Israels ambassad. Foto: Tim Waage/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.