Ebba Lalander får problem att ta sig till skolan med de nya bussnedskärningarna. Foto: Pia Heick/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Upprörda känslor i Norrtälje efter bussbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Känslorna är upprörda i Norrtälje kommun, både bland politiker och medborgare efter beskedet igår om de stora neddragningarna i busstrafiken. ”Jättedåligt”, säger kommunalrådet.

När SVT:s reporter är på plats i Norrtälje är det inte svårt att hitta folk som drabbas av bussnedskärningarna.

– Jag brukar ta buss 647 som går från Rimbo kl 8.14 vardagar. Men just den avgången kommer att dras in, så nu kommer jag att komma för sent till skolan varje dag och det är ju inte så bra, säger Ebba Lalander.

Det var igår som trafikförvaltningen på landstinget presenterade hur man ska spara in 100 miljoner på busstrafiken genom glesare och kortare turer samt att lägga ner hela linjer. Framför allt drabbas Roslagen och Norrtälje av nedskärningarna.

”Ökad biltrafik”

Busschauffören Thomas Fredriksson tror att det kommer leda till ökad biltrafik.

– Det känns ju lite konstigt när de gått ut och sagt att man vill att fler ska åka kollektivt, säger Thomas Fredriksson som arbetar som bussförare i Norrtälje.

Idag kör han linje 658 mellan Norrtälje och Solbacka. En sträcka, där avgångarna bantas från 30- till 60-minuterstrafik alla dagar mellan 09.00-14.00 och 20.00-22.00.

– Jag tror det kan leda till att fler tar bilen i stället och det är ju inte så bra för miljön, säger Thomas Fredriksson.

Besviket kommunalråd

Och kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Ulrika Falk (S), är mycket besviken.

– Det här är jättedåligt för Norrtälje. Norrtälje är till ytan en tredjedel av hela Stockholm län och här är redan mycket bilkörning, och det här kommer inte att minska på bilkörningen, säger Ulrika Falk.

Hon är också kritisk till hur informationen från SL har förmedlats.

– Det kom ett mejl igår utan någon som helst förvarning eller dialog, vi tycker det har gjorts nedskärningar på fel linjer.

Och det är inte bara själva busstrafiken som berörs menar Ulrika Falk.

– Det här kommer att innebära att vi måste göra nya upphandlingar om våra skolskjutsar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SL drar ner på busstrafiken

Mer i ämnet