Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag gillar grönsaker så den här moroten är jag, säger Bo Kjellegård, som är på Kungliga Operans utförsäljning i Nacka tillsammans med sin dotter, här i hästkostym. Foto: Tommy Bergman/SVT

Morotsdräkt lockade köpare på Kungliga Operans utförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att köpa scenkostymer är stort när Kungliga Operan tömmer delar av sitt kostymförråd under lördagen. Längst fram i den långa kön står Tom Jerry Boman Dickson, som är på jakt efter extravaganta kläder.

– Vem vill inte gå till jobbet i en rustning en måndag, säger han.

På galgarna inne i Operans kostymförråd i Nacka hänger kläder från Candide, Drömmen om Svansjön och Figaros bröllop. En kostym som är hett eftertraktad är morotsdräkten från Operans uppsättning av Candide.

– Den är väldigt populär, och även rokokodräkter har gått bra, säger Jeanette Stener, som är tillförordnad chef för kostymavdelningen.

Finns det scenkläder som ni aldrig kommer att sälja?

– Vi har en gammal ”Svansjön” som är från 60-talet, som vi nog inte kommer att sälja i första taget, säger Jeanette.

Pengarna från försäljningen går till Unga Operan-fonden som är instiftad för att ge fler barn möjlighet att se opera. Utförsäljningen pågår till och med söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.