Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Eugenia Quiroga de Ekman är verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Stockholms län. Hör henne i videoklippet berätta om utmaningarna som hon ser utlandsfödda företagare möta. Foto: Hashi Ahmed/Svt

Företagsrådgivaren: Kunskapsbrist leder till skatteskulder

Publicerad

En väg mot sysselsättning för utrikesfödda kan vara att starta företag i Sverige. Men en del får kämpa med skulder på grund av bristande kunskap i svensk ekonomi.

– Det handlar inte om att inte vilja göra rätt, det är snarare att man inte vet hur det ekonomiska systemet fungerar, säger Maria Eugenia Quiroga de Ekman, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Stockholm.

Kronofodgens analytiker uppmärksammar i en ny studie hur utrikesfödda, som står långt från den svenska arbetsmarknaden, startar bolag för att generera inkomst.

Men om man har låg kännedom om Sveriges ekonomiska och juridiska system kan det leda till skatteskulder.

Det är något som Maria Eugenia Quiroga de Ekman sett i sitt arbete som verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Stockholms län:

– Det vore bra om man inkluderar en ekonomikurs i svenska för invandrare (SFI), till exempel hur man betalar räkningar eller driver företag, säger hon.

Även kurser i andra färdigheter kan behövas

Hon tillägger att det inte räcker med att bara lära sig det svenska språket eller om svensk historia, utan att det även är viktigt med färdigheter i att skriva cv eller hur man söker arbete. Något som Maria själv inte fick lära sig när hon studerade på SFI.

– Som ny i Sverige idag hade jag velat lära mig mer om hur svensk ekonomi fungerar, säger Maria Eugenia Quiroga de Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.