Foto: TT

Utredaren om Karolinskas cancerköer: ”Inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren kunde inte Karolinska universitetssjukhuset leva upp till vårdgarantin för vissa cancersjukas operationer som kom att utföras allt för sent. Idag presenterades sjukhusets egen utredning som förklarar hur vårdhaveriet uppstod. – Ur patienternas synvinkel är det så klart oacceptabelt, säger Anders Milton, utredare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Väntetiden kan ha påverkat 12 cancerpatienters hälsotillstånd eftersom de inte fått den vård de borde, enligt sjukhuset. Det har lett till att de har fått en vårdskada.

– Det menas att livschanserna blir lägre, säger Anders Milton.

Han anser att det är viktigt att sjukhuset tar till sig det inträffade, så att man kan lösa problemet och lyfta frågan till landstinget.

”Det här kommer inte gå”

– Man borde ha sett att det här inte kommer kunna gå. Man borde ha gått upp till sjukhusledningen och yttersta ledningen och bett om hjälp, säger Anders Milton.

Har sjukhusledningen något ansvar?

– Det kan vara så att kulturen inte bjuder in cheferna till att gå upp till yttersta chefen och säga att vi har ett problem som vi inte kan lösa. Förväntningarna är att man ska lösa dem i linjen. I det här fallet var det inte korrekt.

Det var sommaren 2017 som cancerköerna var så stora att tolv patienter inte kunde opereras i tid. Karolinska universitetssjukhuset gjorde en intern granskning som ledde till tre lex Maria-anmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.