Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Operan riskerar vite på 50 000 kronor om inte Arbetsmiljöverkets rekommendationer följs. Hör Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan i klippet. Foto: SVT

Utredning visar: Allvarliga brister bakom dödsfallet på Operan

Uppdaterad
Publicerad

I september avled 57-åriga scenteknikern Petter Sundelin på Kungliga Operan efter att ha fallit 13 meter från en balkong. En utredning av Arbetsmiljöverket visar nu på allvarliga brister – och det här är inte första gången som olyckor inträffar på Operan, visar SVT:s granskning.

En preliminär bedömning av dödsolyckan visar på allvarliga brister i arbetsmiljön, då tekniker behövt arbeta med dekor som hänger utanför balkongerna.

Under en inspektion uppmättes avståndet från räcket till 97 centimeter och räckets höjd till ungefär en meter. På flera ställen på de olika balkongerna understiger räckeshöjden 1,1 meter.

Arbetsmomentet ska enligt rutinerna utföras med en tång, men det framgår av utredningen att det ofta görs med händerna.

– Det är klart att det inte är bra, så kan vi inte ha det. Det måste utföras säkert, säger Fredrik Lindgren, vd på Kungliga Operan.

Kräver åtgärder

Arbetsmiljöverket kräver nu att det ska sättas in skyddsräcken för att begränsa fallrisken. Beslutet är förenat med vite på 50 000 kronor om Operan inte följer villkoren.

”Vi bedömer att bristerna är så allvarliga att det finns skäl att meddela det här förbudet och att det på grund av de allvarliga riskerna för fall, ska gälla omedelbart”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Enligt Fredrik Lindgren har man redan påbörjat arbetet med att höja räckena. Han vill inte kommentera varför det inte gjorts tidigare. Operan ”Melancholia” som skulle ha haft premiär nu på lördag skjuts upp minst en vecka.

Samtidigt visar dokumentation hos Arbetsmiljöverket att det skett flera allvarliga olyckor på Kungliga Operan de senaste åren.

Hör mer i klippet längst upp i den här artikeln.

Vet du mer? Tipsa oss!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.