Räddningstjänsten på plats i Solna efter att en behållare med vad man tror är det giftiga ämnet fosfin hittades i en container med råkaffe. Foto: Janne Åkesson, Swepix

Behållare med befarat giftigt ämne funnen på kafferosteri i Solna

Uppdaterad
Publicerad

En behållare med vad man tror är det giftiga ämnet fosfin har hittats i en tunna med råkaffe på ett kafferosteri i Solna. Två personer kom i kontakt med behållaren men verkar må bra enligt arbetsgivaren.

Det rapporterades först in som ett utsläpp av ett giftigt ämne i en byggnad i Solna, på ett kafferosteri. Men det visar sig att det inte är säkert att ämnet har läckt ut.

– I en container med råkaffe har man hittat en behållare med vad man befarar är det giftiga ämnet fosfin i, säger Erica Bertilsson, hållbarhets- och kommunikationsdirektör för Arvid Nordquist.

Fosfin är en gas som används för att rengöra containrarna för att inte sprida smitta och sjukdomar, uppger Bertilsson.

– De ska ju inte vara kvar i containrarna. Så vi ringde Giftinformationscentralen som uppmanade oss att ringa räddningstjänsten, säger Erica Bertilsson.

Ingen fara för allmänheten

Två personer var i kontakt med containern. De mår bra men har undersökts av sjukvården för säkerhets skull, säger Erica Bertilsson.

Det ska inte vara någon fara för allmänheten.

– Vi jobbar på att få bort ämnet inom kort, säger Thomas Sjöberg, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Erica Bertilsson påpekar att fosfinbehållarna verkligen inte ska följa med kaffet i containrarna till Sverige efter att de använts för rengöring.

Så den har följt med som en oinbjuden bananspindel, kan man säga?

– Ja, precis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer