Besökaren om konstverket – ”önskar den alltid fick stå här”

Uppdaterad
Publicerad

Gratiskonst på sjön Uttran lockade alltifrån barnfamiljer och helgflanörer till skid- och skridskoåkare i helgen. När SVT var där under lördagen möttes vi av idel positiva omdömen.

Gunther Wehmeyers favorit är de båda färgranna fågelskrämmorna Foto: Lisa Liljefors

– Jag förstod först inte vad det var jag såg när vi kom här över isen, men när jag kom fram så var det ju helt underbart att se alla dessa stora och små konstverk, säger Uttranbon Gunther Wehmeyer när vi träffas vid Fågelskrämman, Gunthers favoritkonstverk på isen.

”Den skulle jag önska fick stå här för alltid”

Även Rönningebon Bo Österlund är positivt överraskad och glad över de ungas initiativ att göra isen till en plats för gratiskonst.

– Jag är väldigt imponerad över de ungas kreativitet och fantasin bakom de olika verken, och särskilt mycket tycker jag om den här, säger han och pekar på den lite gulaktiga bågen som står mitt på sjön.

Bo Österlund gläds över de unga konstnärernas kreativitet och fantasifullhet. Foto: Lisa Liljefors

– Jag gillar den för att den smälter in så bra i naturen, det är fin kontrast mot isen. Den skulle jag önska fick stå här för alltid, säger Bo Österlund.

Emilie Palmelund är konstnären bakom den gula bågen.

– Jag ville göra något som fungerade i fin samklang med natu

Emilie Palmelund vid sitt alieninspirerade verk Foto: Lisa Liljefors

ren, med isen, snön, ljuset och sen valde jag lite formen som om det vore en sorts alien säger hon och skrattar.

Vad tänkte du om att skapa konst på is?

– Först kände jag mig rädd. Skulle isen hålla, är det verkligen säkert?

Emilie valde att skapa sitt konstverk på land för att sedan montera ordna det sista på isen, efter att ha försäkrat sig om att den var tjock och hållbar.

”Hade varit roligt att skapa ett Atlantis”

Det skymmer över sjön och några av konstnärerna lägger en sista varsam hand på sitt verk.

Jag funderar på om konstverken får stå kvar till det våras och tills dess att isen smälter. Tora Schultz Larsen, en av producenterna bakom utställningen, skrattar när hon får frågan.

Tora Schultz Larsen är en av de fyra initiativtagarna till konstinstallationen på sjön Foto: Lisa Liljefors

– Det hade ju varit roligt om vi kunnat skapa ett Atlantis, men det vore inte så bra för naturen med de byggmaterial vi använt. Det finns dock ett verk som kommer få stå kvar och möta islossningen. Det är en flotte med ett litet träd från den intillliggande skogen på. När isen blir till vatten är tanken att den lugnt och stilla ska flyta runt här i Uttran, säger hon.

Den timrade flotten är det enda konstverket som får stå kvar när isen smälter. Foto: Lisa Liljefors

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.