Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall fortsätter att arbeta politiskt. Foto: TT Montage: SVT

V-politiker i landstinget får sitta kvar

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i landstinget sitter kvar trots massiv kritik kring deras agerande mot personalen på kansliet. – Beskedet är ett hån mot alla oss som behandlats så illa, säger Eva Bolin, en av de drabbade, till SVT.

En överenskommelse har nåtts mellan distriktsstyrelsen och gruppstyrelsen i landstinget efter att under hela våren ha arbetat med att lösa konflikterna kring landstingskansliet.

I början av mars kunde SVT Nyheter Stockholm berätta att nio personer slutat på Vänsterpartiets kansli i Stockholms läns landsting under de senaste 18 månaderna. Facket larmade om dålig arbetsmiljö och före detta anställda vittnade om mobbning, utfrysning och falsk ryktesspridning. Att det var just ledningen, gruppledaren och landstingsrådet, som utsatt sin personal rådde det samstämmighet om, bland de som vi pratat med.

Fortsätter jobba politiskt

Distriktsstyrelsen har krävt att gruppledaren Gunilla Roxby Cromvall, landstingsrådet Håkan Jörnehed och det tidigare landstingsrådet Birgitta Sevefjord skulle bytas ut.

Nu meddelas att Roxby Cromvall lämnar över som ledare för landstingsgruppen till Catarina Wahlgren samtidigt som hon har kvar sin roll som gruppledare i landstingsfullmäktige. Hon och Jörnehed får renodlat politiska roller.

– Vi behövde gå till botten med det här. Det tog tid, men det var också en tuff situation för både landstingsgruppen och distriktet. Storstockholmsdistriktet och Stockholms landsting är oerhört viktiga för Vänsterpartiet. Jag är glad att vi till slut löste detta. Vi är ett parti som tar itu med våra problem, säger Aron Etzler, partisekreterare i ett skriftligt uttalande.

Besviken på partiledningen

En ursäkt per post är på väg ut till de anställda som antingen sagt upp sig eller känt sig borttvingade från kansliet.

– Jag hade förväntat mig mycket mer av vänsterpartiet och Aron Etzler. Om man ska stå upp för de svaga som vänsterpartist kan jag inte säga att han är vänsterpartist. Det är uselt att detta kan pågå i vänsterpartiet, jag är nästan mållös, säger Eva Bolin som jobbat på kansliet som politisk sekreterare och vittnat om trakasserier och mobbing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.