Här hittar du alla artiklar och inslag i serien om erosionen längs Furusundsleden
– Den här fastigheten har förlorat 27.000 kubikmeter mark. Vi vill att man vidtar åtgärder nu, säger Clas Boström, en av de boende längs leden.
De boende i området har under lång tid kartlagt skadorna och rapporterat dessa till Länsstyrelsen. Enligt Lars Nyberg, ansvarig för skärgårdsfrågor på Länsstyrelsen, är det nu upp till dem att utreda om erosionen fortfarande pågår och vad som i så fall orsakar den.
– Man kan konstatera att båtarna blivit större på senare år, och det är väl inte otroligt att det påverkar det här.
”99 procent från färjorna”
Enligt Thomas Andrén, lektor i miljövetenskap, är det uppenbart att erosionen som pågår i Furusundsleden inte främst beror på väder och vind.
– Det är en artificiell vågerosion. Det är svallvågor skapade av färjorna. I det här fallet skulle jag säga att 99 procent av skadorna beror på färjorna och 1 procent av naturliga orsaker.
”Vi kan inte minska mer”
En fartminskning med två knop skulle innebära att skadeverkan minskas till en rimlig nivå, menar de boende i området. Enligt Tallink Silja Line skulle dock en fartminskning, och därmed kortare hamntider, omöjliggöra trafiken de driver i dag.
– Vi har kommit till den kritiska gränsen där vi inte kan minska på våra hamntider mera. Det finns ingen mer tid att ta av, vi har redan utnyttjat alla marginaler, säger Hans Friberg på Tallink Silja Line.
Examensarbete i journalistik
Det här materialet är Lina Berglings och Emelie Isacssons examensarbete, gjort som en del av deras utbildning vid programmet Journalistik och multimedia på Södertörns Högskola.
Hela sajten med arbetet hittar du här.