Explosion av vägglöss i hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med vägglöss har ökat markant de senaste åren. I Husby är ett bostadsområde drabbat av löss sedan flera månader tillbaka. De boende är förtvivlade och tycker att man inte får tillräckligt med hjälp.

Problemen med vägglöss har ökat markant i ABC-området det senaste året. Bland annat är ett bostadsområde i Husby drabbat sedan flera månader tillbaka. De som bor i husen är förtvivlade och tycker inte att de får tillräckligt med hjälp.

Raya Sayeh i Husby har slängt ut sängarna. Nu sover hon och de tre barnen i vardagsrummet. Men vägglössen, stora som äppelkärnor, har letat sig in även hit.

Vägglus på soffan
– I dag när skulle väcka min son såg jag en vägglus på soffan. Jag dödade den, och det blev blodfläck efter den, säger Raja Sayeh.

Problemen med vägglöss har ökat markant i Stockholm och Uppsala. 2006 var det bara omkring 300 saneringar i Stockholm, och i år nästan 5.000. Och i Uppsala har man gått från ett 20-tal saneringar 2006 till 750 i år.

Trivs i sängar
– Vägglusen trivs bäst i sängar och platser där man sover, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Anticimex.

Vem som helst kan drabbas, oavsett hur rent man har det. De sprids bland annat i resväskor eller i begagnade möbler. Däremot inte från människa till människa.

Grannarna demonstrerar
Raya Sayeh anser inte att husets förvaltare Stendörren Broadgate har gjort tillräckligt. Därför ordnar nu hon och grannarna en demonstration på torsdag utanför förvaltarens lokalkontor i Husby.

ABC har sökt förvaltaren, som inte besvarar våra samtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer