Arkivbild. Kvinnan på bilden är inte den som nämns i texten.

Våldsutsatta kvinnor står utan bostad

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad klarar inte av att hjälpa kvinnor som söker stöd för att lämna en våldsam relation. Trots att staden tillhandahåller bostäder för människor i kris är det inte alla som får hjälp. Sara är en av de människor som varit i akut behov av boende efter att hon flytt från sin man som utsatt henne för både våldtäkter och misshandel.

– Det var en incident när han hade slagit mig och det var så pass mycket blod och elände att jag blev skrämd för att jag utsatte mig för det här. Under den tiden jag återhämtade mig bestämde jag mig för att lämna, säger Sara, som egentligen heter något annat men som vill vara anonym.

Skjutsas runt bland vandrarhem

Kommunen gav Sara en plats på ett skyddat boende där hon kunde få en fristad i några veckor i väntan på en lägenhet där hon kunde börja bygga upp sitt liv igen. Men kommunen har inte kunnat ordna någon lägenhet åt Sara. Istället har hon skjutsats runt mellan olika vandrarhem där hon fått bo några veckor i taget.

– Det känns som att de försöker trötta ut mig och skicka omkring mig tills jag ger upp och går tillbaka till den här relationen som jag vet kommer ta livet av mig, säger Sara.

”Ett misslyckande varje gång”

Ett sätt för våldsutsatta att få en lägenhet snabbt är genom så kallade förturslägenheter som staden tillhandahåller. Antalet förturslägenheter som förmedlats har sjunkit under hela den rödgrönrosa mandatperioden i Stockholms stad.

– Det är ju ett misslyckande varje gång en människa som blivit utsatt för våld i nära relationer inte ser någon annan möjlighet än att gå tillbaka till den relation man flytt ifrån. Vi måste se till att ge människor stöd för att kunna starta om sitt liv, säger Åsa Lindhagen (MP) socialborgarråd i Stockholms stad.

Men gör ni tillräckligt?

– Nej, det gör vi inte i dag, därför vi ser att dessa brister finns. Vi behöver också se till att antalet förturer för just den här målgruppen ökar och det har vi lagt ett tydligt i uppdrag i budgeten för 2018 till bostadsförmedlingen, säger Åsa Lindhagen (MP).

”Jag vill bara ha en dörr att kunna låsa”

Nu har Sara vräkts från det vandrarhem hon bodde på, kommunen tyckte att det blev för dyrt i längden. Eftersom hon inte har någon lägenhet att flytta in i bor hon på soffor hos vänner och bekanta.

– Jag kräver inte så mycket. Jag vill bara ha en dörr att kunna stänga och låsa för att känna mig trygg, säger Sara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.