Karolinskas underskott nedtystat på grund av valet

Publicerad

Landstingsledningen uppmanade medarbetare att hålla tyst om de stora underskotten för Karolinska Universitetssjukhuset för att undvika negativ publicitet under den kommande valrörelsen.

ABC har tagit del av en intern informationsfilm där medarbetare uppmanats lägga locket på inför landstingsvalet i september. Men från ledningens håll förnekar man sådana påtryckningar.

Filmen i klippet lades under förra veckan upp på Karolinska Universitetssjukhusets interna nätverk. Vi ser en divisionschef som berättar om hur illa det egentligen är ställt rent ekonomiskt för sjukhuset. Informationen till medarbetarna om åtgärder kommer nu sent och förklaringen, menar chefen på Karolinska, är att undvika negativ publicitet.

”Bra om ni inte pratar så högt om detta”

– Vi har en allvarlig ekonomisk situation. Vi har sett trenderna ända sedan årets början men vi har inte påbörjat några åtgärder förrän efter sommaren och semestrarna. Det beror på lite olika saker. Bland annat valet, säger divisionschefen i filmen.

– Signalen från landstinget centralt har varit att inte ha så mycket negativt inför valet. ”Det är bra om ni inte pratar så högt om detta”, har det sagts. Och då blir det ju lite besvärligt att ha sådana här möten, om man inte ska prata högt. Därför kan en del uppfatta det som att detta kommit snabbt, fortsätter divisionschefen.

Hundratals miljoner minus

Karolinska Universitetssjukhuset ser i år ut att gå hundratals miljoner back. Redan i juni berättade Ekot att sjukhus i Stockholms län uppmanats att inte redovisa underskott inför valet.

Landstingets högste tjänsteman, landstingsdirektören Toivo Heinsoo förnekade då att så skulle vara fallet. Han håller i dag fast vid sin ståndpunkt och menar att det inte förkommit någon mörkning av minussiffrorna.

”Skulle aldrig ta emot en sådan instruktion”

– Det är inget som jag överhuvudtaget skulle påverkas av. Jag får inga sådana instruktioner och jag skulle aldrig ta emot en sådan instruktion, säger han.

Kan det vara tjänstemän på längre nivå som gett dessa direktiv?

– Vi för dialog med sjukhusledningen varje månad. Den ekonomiska ställningen på varje sjukhus är ingen hemlighet. Vi har inga som helst krav på att tala tyst om ekonomin, tvärtom vill vi att fler ska vara en del av den ekonomiska utvecklingen.

Karolinska Universitetssjukhuset har publicerat ett pressmeddelande där Karolinskas dåvarande tillförordnade direktör hävdar att man inte fått instruktioner att inte rapportera om ekonomiska problem förrän efter valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karolinskas budgetunderskott

Mer i ämnet