Vallöftet – (S)lag i luften

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen gick Socialdemokraterna ut hårt och lovade en helt ny lag, lex Serafen, som ska förhindra att skolor och vårdinrättningar säljs ut för billigt. Problemet är att lagen redan finns.

ABC:s granskning visar att vallöftet som handlar om att man inte ska kunna sälja ut till exmpel skolor och vårdinrättningar till underpris är överflödigt. På onsdagen gick Socialdemokraterna ut hårt och lovade en helt ny lag.

– Det här förslaget lex Serafen, handlar om att man inte ska kunna sälja ut skolor, förskolor, hemtjänst eller vårdcentraler till underpris och slösa med skattebetalarnas pengar, säger oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson (S).

Lagen finns redan

Då ABC dubbelkollar vallöftet med Näringsdepartementet visar det sig att lagen redan finns.

– Lagen existerar redan och täcker sedan förra sommaren in det som socialdemokraterna nu föreslår, berättar Oscar Sundevall, som är pressekreterare hos näringsminister Annie Lööf (C) vid Näringsdepartementet.

Det är den nya lagen om tillämpning av EU:s statsstödsregler som redan säkerställer att medlemsstaterna inte gynnar ett visst företag eller viss produktion ekonomiskt genom att sälja till underpris.

M: Onödigt

När vi intervjuar oppositionslandstingsrådet nämner hon inte den lagstiftning om olagligt statsstöd som redan finns. Moderaterna tycker att Socialdemokraternas förslag är onödigt, men inte heller de nämner lagen om statsstödsregeler.

– Socialdemokraterna skjuter bredvid mål, avknoppningarna tillhör historien, säger Christoffer Tamsons (M) valledare för partiet i Stockholms landsting.

Socialdemokraternas partisekreterare hävdar att hon känner till lagen men att den ännu inte prövats, och därför vill hon föreslå en ny.

– Exakt hur lagförslaget ska utformas måste en jurist utforma, jag kan inte ge exempel på hur den skiljer sig från den nuvarande, säger Carin Jämtin (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet