Allt vanligare med droger på krogen. Foto: TT

Allt fler droger på Stockholmskrogarna – både bland gäster och personal

Uppdaterad
Publicerad

Det förekommer allt oftare narkotika på Stockholms krogar, det vittnar kroganställda om i en ny rapport. Och det är inte bara gästerna som tar droger, utan narkotikaanvändningen har också ökat hos de kroganställda. Nästan 60 procent uppger att de någon gång använt narkotika.

En ny rapport som bygger på anonyma enkäter med 665 kroganställda i Stockholm från cirka 160 krogar visar att drogsituationen på krogen har förvärrats jämfört en liknande studie för tio år sedan.

– Det är mycket oroande med den ökande förekomsten av narkotika i Stockholms krogmiljö, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD,  (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem).

Vanligt med droger hos de unga anställda

78 procent av de kroganställda uppger att de det senaste halvåret att de har sett gäster påverkade av droger och 43 procent att de själva sett någon ta narkotika på krogen. Men det är inte bara gästerna som tar droger, 35 procent av de kroganställda hade själva använt narkotika under det senaste året, jämfört med 19 procent för tio år sedan.

– Särskilt oroväckande är att nästan varannan kroganställd i åldern 18-24 år har använt narkotika under det senaste året och att 22 procent har använt narkotika senaste månaden, säger Johanna Gripenberg.

Drygt 60 procent av de anställda svarar att de någon gång använt narkotika, motsvarande siffra från förra undersökningen var 53 procent. De vanligast förekommande drogerna är cannabis, kokain och ecstasy.

Om undersökningen

Enkäten besvarades av 665 personer från drygt 160 krogar i Stockholm, de medverkande var mellan 18 och 66 år gamla. Studien genomfördes av STAD under våren 2016 fram till sommaren 2017.

STAD står för Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem, STAD är en del av Centrum för psykiatriforskning, ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.