Foto: TT

Vänsterpartiet vill ha ursäkt till visselblåsare

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens landstingsfullmäktige debatterades en interpellation av oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V). Han vill att det framförs en ursäkt till de fyra läkare vid Karolinska som larmade om Macchiarinis forskningsfusk. Men enligt Moderaterna är en ursäkt inte aktuell.

De fyra läkarna som avslöjade kirurgen Paolo Macchiarinis forskningsfusk och dödliga experiment med syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet och universitetssjukhuset år 2014 råkade själva illa ut. ”Deras modiga agerande, som borde ha bemötts med tacksamhet, resulterade istället i att de själva på falska grunder anklagades för forskningsfusk, hotades med polisanmälan och uppsägnng och utsattes för mobbning”, skriver oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V) i en interpellation.

Håkan Jörnehed vill nu att läkarna får en offentlig ursäkt från landstinget. Han vill också veta hur landstinget ska arbeta för att framtida visselblåsare tas på allvar.

Macchiarini-skandalen

Ingen ursäkt från landstinget eller Karolinska

Forsknings- och personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) menar att en ursäkt från landstinget inte är aktuellt. Samtidigt skriver han i svaret på interpellationen att han är ”mycket tacksam för de fyra medarbetarna vid Karolinska Universitetssjukhuset som slog larm om den forskning som bedrevs av Macchiarini”.

”Det ska råda ett öppet arbets- och samtalsklimat i landstingets verksamheter med högt i tak. Allt annat är oacceptabelt”, skriver Carpelan.

Även Karolinska har reagerat på Jörneheds interpellation i ett brev till landstinget, rapporterar DN. ”Karolinskas ledning har inte funnit någon anledning att be om ursäkt”, heter det i brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet