Foto: Sanna Svärd/SVT

Var på rymmen från HVB-hem – misstänks för skott mot lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojken var på rymmen från ett HVB-hem. Nu misstänks han för att, tillsammans med en 14-åring, ha öppnat automateld mot en lägenhetsdörr i Gubbängen i Stockholm. På fredagen häktades 15-åringen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Ett mord på juldagen, en sprängning två dagar senare följt av ytterligare en sprängning och två skottlossningar.

En våldsvåg skakar Stockholm och polisen misstänker att dåden är en del av en hämndspiral.

På onsdagskvällen öppnades eld mot en lägenhetsdörr i Gubbängen, ingen person kom till skada. Den demolerade dörren vittnar om över 25 avlossade skott. På adressen bor en man i övre 60-årsåldern, men polisens teori är att gärningsmännen skjutit mot fel dörr rapporterar Expressen.

Två pojkar greps

En polispatrull som befann sig i närheten grep två tonåringar, 14 och 15 år gamla. Den 15-årige pojken har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott, han förnekar brott.

– Jag tror att de tömde hela magasinet. Man är lycklig att polisen stod här för det är anledningen till att de tog dem, säger en boende i närheten till SVT.

15-åringen har sedan i höstas varit omhändertagen av socialtjänsten. Detta efter flera orosanmälningar samt att han misstänktes för rån och övergrepp i rättssak.

Enligt orosanmälningarna har 15-åringen haft ett gränslöst beteende och rört sig i kretsar där kriminalitet och droger förekommer.

Rymde efter tre dagar

När han placerades på ett HVB-hem i november rymde han efter bara tre dagar – och har sedan dess varit försvunnen. Därför beslutade förvaltningsrätten förra veckan att 15-åringen ska omhändertas enligt LVU.

Även den misstänkta 14-åringen, som inte är straffmyndig, ska ha varit på rymmen från ett HVB-hem, enligt Expressen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre skjutningar och två explosioner under loppet på tre dagar. SVT sammanfattar våldsbrotten under mellandagarna. Foto: Pressfotograf/Swepix/Blåljusbilder

Våldsvågen i Stockholm

Under jul- och mellandagarna har en rad våldsdåd inträffat i Stockholm – enligt uppgifter kan flera av dåden kopplas till gängkriminalitet.

25 december: På juldagen blir en 27-årig man ihjälskjuten i Rinkeby. Mannen var välkänd inom gängmiljön med kopplingar till ett kriminellt nätverk.

27 december: Två dagar senare sker en explosion i ett trapphus i Enskededalen i södra Stockholm. På adressen bor en man som enligt uppgifter till SVT också kopplas till gängkriminalitet och som har rört sig i samma kretsar som den mördade 27-åringen. Bland annat ska båda förekommit i utredningen kring mordet på Einár 2021.

28 december: Under natten mot onsdagen sker en skottlossning mot en adress i Gubbängen i södra Stockholm – och senare på kvällen inträffar ytterligare en skjutning på samma gata mot en lägenhetsdörr. Två pojkar, 14 och 15 år gamla, grips av polisen.

Samma kväll sker även en explosion vid ett bostadshus i Farsta. En man i 20-årsåldern, som enligt utredningsmaterial från polisen har kopplingar till gängmiljön, har tidigare varit skriven på adressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.