Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På torsdagen presenterades 2020 års Stockholmsenkäten, en undersökning som genomförs vartannat år där niondeklassare och gymnasieelever i årskurs två besvarar frågor om bland annat hälsa, livsstil och brottslighet. Foto: Pia Heick/SVT

Var tredje gymnasiepojke har använt narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler elever uppger att de har använt narkotika, det visar Stockholmsenkäten 2020. I årets mätning uppger 32 procent av pojkarna i årskurs två på gymnasiet att de någon gång använt narkotika. År 2018 låg siffran på 30 procent.

På torsdagen presenterades 2020 års Stockholmsenkäten, en undersökning som genomförs vartannat år där niondeklassare och gymnasieelever i årskurs två besvarar frågor om bland annat hälsa, livsstil och brottslighet.

I enkäten framgår att unga i Stockholm har testat narkotika i högre utsträckning än i resten av landet. Av elever i riket uppger 16 procent av gymnasieeleverna att de har testat narkotika den senaste tiden, jämfört med 30 procent i Stockholm.

– Vi har en alldeles för tolerant syn på vad narkotika är. Det är en samhällstrend som vi tyvärr ser över hela världen, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

Pojkar använder droger i högre utsträckning

I årets mätning uppger allt fler elever att de någon gång har testat narkotika, och att tillgången på narkotika har ökat. Av pojkarna uppger 17 procent i årets mätning att de någon gång har använt narkotika, jämfört med 12 procent 2018. Andelen flickor som någon gång har använt narkotika ligger på 12 procent. År 2018 var den siffran istället på 9 procent.

Av gymnasiepojkarna uppger 32 procent att de någon gång har använt narkotika, motsvarande siffra för flickor är 27 procent.

Cannabis vanligaste drogen

Det är framför allt cannabis som eleverna brukar. Av de elever i årskurs 9 som har använt narkotika uppger 94 procent att de testat cannabis. Av gymnasieeleverna uppger 98 procent att de testat cannabis.

Ökning av snusning bland flickor

Rapporten visar även att tobakskonsumtionen ökat. Detta trots att andelen elever som uppger att de röker är oförändrad sedan den förra mätningen. Det är nämligen snus som ligger bakom ökningen och framför allt har det ökat bland flickor i år 2 på gymnasiet med tio procentenheter sedan den förra mätningen, från två procent till tolv.

Snusning är dock fortfarande betydligt vanligare bland pojkar. 24 procent av pojkarna i år 2 på gymnasiet och 15 procent i årskurs nio uppger att de snusar dagligen eller ibland. 2018 var dessa siffror 18 respektive åtta procent.

  • En enkät som delas ut till elever i grundskolans årskurs nio och gymnasiets år två i Stockholms stad
  • Stockholmsenkäten utförs i majoriteten av Stockholms läns kommuner, i år genomförs undersökningen i 22 av 26 kommuner
  • Totalt 9574 elever har svarat
  • Fristående skolor deltar frivillig – i år har 32 procent av de tillfrågade svarat
  • Frågorna besvaras anonymt under lektionstid och lämnas i förslutet kuvert till klassläraren.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer